ßßß
Składniki:1 kg żeberekMarynata:3 łyżki oliwy z oliwek4 ząbki czosnkusok z 1 cytryny1 pełna łyżeczka chillisólpieprz2 łyżki miodu2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka przecieru pomidorowegoWykonanie:Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc je przekroiłam. Składniki marynaty mieszam ze sobą w misce, wkładam żeberka, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju i obsmażam mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z ziemniakami z wodySMACZNEGO!