Wykonanie
Początkowo myślałam, że ta marynata będzie zbyt ostra, gdyż podczas degustacji byłam pewna, że wypali mi wszystkie
kubki smakowe :D Jednak myliłam się i to bardzo. Podczas smażenia wszystkie składniki pięknie się ze sobą połączyły i okazało się, że
żeberka są wprost idealne. Nie za ostre, nie za łagodne. Pyszne!!!
Składniki:1 kg
żeberekMarynata:3 łyżki
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnkusok z 1
cytryny1 pełna łyżeczka
chillisólpieprz2 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowego ciemnego1 łyżka
przecieru pomidorowegoWykonanie:
Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc je przekroiłam. Składniki marynaty mieszam ze sobą w misce, wkładam
żeberka, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia na patelni rozgrzewam kilka łyżek
oleju i obsmażam
mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego
mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z
ziemniakami z
wodySMACZNEGO!