Wykonanie
            
Przepis zaczerpnięty z Gazety Wyborczej Wysokich Obcasów z dn. 29 listopada 2014r.Składniki:kilka łyżek 
oliwy z oliwek2 
cytryny2 
pomarańcze4 ząbki 
czosnkuświeży 
tymianekoregano3-4 łyżki 
sosu sojowegołyżka 
mioduchilisól i 
pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na części. 
Oliwę wlać do naczynia, w którym będziemy piec 
kurczaka i wyłożyć go skórą do góry. 
Cytrusy pokroić w cząsteczki i ułożyć dookoła. Skórki zetrzeć na tarce, a z resztek 
owoców wycisnąć sok, który z 
miodem, 
sosem sojowym wymieszać w misce ze skórką i 
przyprawami. Miksturą zalać 
mięso i odstawić w chłodne miejsce (lodówka, balkon!:)) na około 3-4 godziny. Tuż przed 
pieczeniem mięso posolić i popieprzyć. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec w tej temperaturze 20 minut, po czym zmniejszyć ją do 180 st. C i kontynuować pieczenie przez pół godziny do zarumienienia skórki.Po upieczeniu sos zlać do rondelka przez sitko i zredukować o połowę gotując ok. 10 minut na wolnym ogniu dodając łyżkę 
masła. Podawać 
kurczaka polanego sosem.


Podałam z 
ryżem. A po naprawdę smaczny i delikatny 
ryż zapraszam do ekologicznego sklepu, który znajdziecie pod adresem http://drpelc.pl :)
Pomarańcze zyskują wspaniały, lekko goryczkowy smak... pychota! ♥Przed podaniem można skropić 
mięso dobrej jakości 
olejem, polecam Wam 
oleje ze strony Złotopolskie.pl .