Wykonanie

Przepis zaczerpnięty z Gazety Wyborczej Wysokich Obcasów z dn. 29 listopada 2014r.Składniki:kilka łyżek
oliwy z oliwek2
cytryny2
pomarańcze4 ząbki
czosnkuświeży
tymianekoregano3-4 łyżki
sosu sojowegołyżka
mioduchilisól i
pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na części.
Oliwę wlać do naczynia, w którym będziemy piec
kurczaka i wyłożyć go skórą do góry.
Cytrusy pokroić w cząsteczki i ułożyć dookoła. Skórki zetrzeć na tarce, a z resztek
owoców wycisnąć sok, który z
miodem,
sosem sojowym wymieszać w misce ze skórką i
przyprawami. Miksturą zalać
mięso i odstawić w chłodne miejsce (lodówka, balkon!:)) na około 3-4 godziny. Tuż przed
pieczeniem mięso posolić i popieprzyć. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec w tej temperaturze 20 minut, po czym zmniejszyć ją do 180 st. C i kontynuować pieczenie przez pół godziny do zarumienienia skórki.Po upieczeniu sos zlać do rondelka przez sitko i zredukować o połowę gotując ok. 10 minut na wolnym ogniu dodając łyżkę
masła. Podawać
kurczaka polanego sosem.


Podałam z
ryżem. A po naprawdę smaczny i delikatny
ryż zapraszam do ekologicznego sklepu, który znajdziecie pod adresem http://drpelc.pl :)
Pomarańcze zyskują wspaniały, lekko goryczkowy smak... pychota! ♥Przed podaniem można skropić
mięso dobrej jakości
olejem, polecam Wam
oleje ze strony Złotopolskie.pl .