ßßß Cookit - przepis na MŁODA KAPUSTA Z KLOPSIKAMI I KURKAMI

MŁODA KAPUSTA Z KLOPSIKAMI I KURKAMI

nazwa

Wykonanie

Letnie danie jednogarnkowe, idealne na ten czas. Młoda kapusta ugotowana z kurkami a do tego pyszne małe, mięsne klopsiki.
SKŁADNIKI :
1/2 główki młodej kapusty
1 szklanka bulionu
1 mała marchew, starta na tarce
1 cebula
1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 4 kulki pieprzu
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
100 g świeżych kurek
1 duża łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka soku z cytryny
PULPETY :
300-500 g chudego mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
mąka do obtoczenia pulpetów
PRZYGOTOWANIE :
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, wbijamy jajko i drobno pokrojone warzywa. Wsypujemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy dokładnie masę. W rękach formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. lub możemy je upiec w piekarniku bez tłuszczu.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka z marchewką, dodajemy liść, ziele, pieprz, wlewamy bulion i dusimy około 20 minut. Zdejmujemy pokrywkę z garnka, dodajemy do kapusty pokrojone kurki, przecier pomidorowy, mieszamy. Po chwili dodajemy koperek, sok z cytryny i doprawiamy bigosik do smaku. Na koniec wkładamy upieczone pulpeciku, lekko mieszamy i chwilkę prużymy. Kapustę podajemy ciepłą z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/moda-kapusta-z-klopsikami-i-kurkami.html