ßßß

Składniki:Placki ziemniaczane:70 dag ziemniaków1 cebula1 łyżka gęstej śmietany3 łyżki mąki1 jajkosólpieprzFarsz mięsny:50 dag mielongo mięsacebulamarchewka2 ząbki czosnku1 jajko2-3 łyżki bułki tartej1 łyżka śmietany1 łyżka posiekanego koperkusłodka mielona paprykapieprzsólDodatkowo:10 dag startego sera żółtegokoperek1-2 łyżki śmietanyObieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki.Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi.Roladki podajemy posypane pozostałą porcją koperku.Smacznego!

