Wykonanie
Składniki:0,7 kg
mięsa mielonego z
indykawłoszczyznakostka rosołowa3
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegośmietana 18% 400ml
serek topiony kremowy
pieprz i
sól4 ząbki
czosnkubułka tarta 3 łyżki2
jajka1 mała
cebulanatka pietruszkikoperekmąkaPrzygotowanie:Z
włoszczyzny i
kostki rosołowej gotujemy
wywar jak na rosół.
Mięso mielone mieszamy z
bułką tartą,
jajkami, posiekana
cebulką i
czosnkiem,
koperkiem i
pietruszką, oraz
przyprawami wedle uznania. Tworzymy z nich małe kuleczki. Z
wywary wyciągamy już ugotowane i miękkie warzywa, wsadzamy
mięsne pulpeciki - kuleczki i gotujemy ok 10 minut. W czasie ich gotowania robimy sos. Do
śmietany dodajemy
serek topiony oraz bardzo drobno posiekaną
pietruszkę z
koperkiem, dodajemy do tego jedna chochelkę
wywaru i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy łyżkę
maki, dalej mieszamy. Pulpeciki wyciągamy z
wywary i wlewamy do niego sos, i znów wkładamy do pulpeciki i tak gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut.


Smacznego !!!