ßßß Cookit - przepis na Indycze pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowo-pietruszkowym

Indycze pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowo-pietruszkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,7 kg mięsa mielonego z indyka
włoszczyzna
kostka rosołowa
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
śmietana 18% 400ml
serek topiony kremowy
pieprz i sól
4 ząbki czosnku
bułka tarta 3 łyżki
2 jajka
1 mała cebula
natka pietruszki
koperek
mąka
Przygotowanie:
Z włoszczyzny i kostki rosołowej gotujemy wywar jak na rosół.
Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkami, posiekana cebulką i czosnkiem, koperkiem i pietruszką, oraz przyprawami wedle uznania. Tworzymy z nich małe kuleczki. Z wywary wyciągamy już ugotowane i miękkie warzywa, wsadzamy mięsne pulpeciki - kuleczki i gotujemy ok 10 minut. W czasie ich gotowania robimy sos. Do śmietany dodajemy serek topiony oraz bardzo drobno posiekaną pietruszkę z koperkiem, dodajemy do tego jedna chochelkę wywaru i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy łyżkę maki, dalej mieszamy. Pulpeciki wyciągamy z wywary i wlewamy do niego sos, i znów wkładamy do pulpeciki i tak gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2012/12/indycze-pulpeciki-w-sosie-smietanowo.html