Wykonanie
Letnie danie jednogarnkowe, idealne na ten czas.
Młoda kapusta ugotowana z
kurkami a do tego pyszne małe,
mięsne klopsiki.

SKŁADNIKI :1/2 główki
młodej kapusty1 szklanka
bulionu1 mała
marchew, starta na tarce1
cebula1
liść laurowy, 1
ziele angielskie, 4 kulki
pieprzusól,
pieprz do smaku1 łyżeczka
przecieru pomidorowego100 g świeżych
kurek1 duża łyżka pokrojonego
koperku1 łyżka
soku z cytrynyPULPETY :300-500 g chudego
mięsa mielonego1
jajko1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
bułki tartej1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz i
papryka w proszku do smaku1 łyżka pokrojonej
natki pietruszkimąka do obtoczenia pulpetówPRZYGOTOWANIE :
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie
przyprawy, wbijamy
jajko i drobno pokrojone warzywa. Wsypujemy
bułkę tartą,
mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy dokładnie masę. W rękach formujemy małe klopsiki, obtaczamy w
mące i smażymy na rozgrzanym
oleju. lub możemy je upiec w piekarniku bez tłuszczu.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka z
marchewką, dodajemy liść, ziele,
pieprz, wlewamy
bulion i dusimy około 20 minut. Zdejmujemy pokrywkę z garnka, dodajemy do
kapusty pokrojone
kurki,
przecier pomidorowy, mieszamy. Po chwili dodajemy
koperek,
sok z cytryny i doprawiamy bigosik do smaku. Na koniec wkładamy upieczone pulpeciku, lekko mieszamy i chwilkę prużymy.
Kapustę podajemy ciepłą z
pieczywem lub
ziemniakami. Smacznego.