Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!TortillaAutor mała miCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (24 głosy)Tortilla - składniki:2 szklanki
mąki (zwykłej lub kukurydzianej)1/4 szklanki
oleju roślinnego1/2 szklanki ciepłej (ale nie gorącej!)
wody1/2 łyżeczki
soliTortilla - sposób przygotowania: Do miski wsyp
mąkę i
sól, troszkę zamieszaj. dodaj
olej, cały czas mieszaj i ugniataj ciasto palcami (ważne aby to były palce, a nie
łopatka czy coć innego!). ciasto powinno się zrobić matowe i gładkie pod palcami. nie koniecznie musi to być jednolita masa! dodaj
wodę, stopniowo, aby z ciasta nie zrobiło się "błotko". nadal ugniataj ciasto (nie dłużej niż 10 minut). zawiń w folię spożywczą lub połóż na blacie i nakryj miską, poczekaj mniej więcej 30 minut. weź wałek i odrywaj niewielkie kawałeczki ciasta. wałkuj je tak aby bylo widać przez nie blat lub palce (albo według uznania mogą być grubsze). kładź placek na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i przypiekaj z obu stron aż pojawią się na nim brązowe plamki. pamiętaj aby za karzdym razem przykrywać ciasto, inaczej wyschnie i nie będzie tak smaczne! jeśli do przepisu wybrałaś i/lub wybrałeś
mąkę kukurydzianą możesz na drugi dzień zrobić tortillowe trójkąciki. poktuj tortille w niewielkie trójkąciki. na patelni rozgrzej
olej i wsypuj (byle nie za dóżo!) trójkącików. wyjmij gdy się przyrumienią. polecam z sosem
serowym lub
czosnkowym. pycha!SmacznegoTortilla

. Na gorącą patelnię wylałam
jajka z
ziemniakami i
cebulą. Troszkę
pieprzu. Zapach niesamowity... Szybkim ruchem przewróciłam tortillę na drugą stronę. Była złotobrązowa z obu stron. Patelnię postawiłam na środku stołu. Super! Wszyscy byli zaskoczeni, a najbardziej - domyśl się kto TORTILLA -
CEBULA 8TortillaŚRODEK 001 6 osób 70 dag
polędwicy wołowej 2 ząbki
czosnku 2 łyżki
oliwy 100 ml
wina (czerwone wytrawne) 6 tortilli sos: 3/4 szklanki świeżej posiekanej
kolendry 4 łyżki
oliwy 1 łyżka posiekanej
czerwonej cebuli sól,
pieprz Mięso pokrojone w paseczki, zmieszane z posiekanymTortilla

Tortilla to wyśmienity placek pszenny z kawałkami
mięsa z kurczaka, warzywami i sosem, cieszący się dużą popularnością wśród Klientów. Szybkie w przygotowaniu. Danie idealne na każdą okazję.Tortilla - mnóstwo możliwości!

Dwie tortille "sklejone" roztopionym
serem to quesadilla. Tym razem przygotujemy ją z
kurczakiem i
ziołami. Pyszne! 80 g
śmietankowego serka kremowego 2 łyżki
soku z cytryny 1 pęczek
szczypiorku 1 pęczek
kolendry 2
piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone 120 g tartego
żółtego seraskładniki sałatki do miski. W kubeczku dokładnie wymieszaj
oliwę z
octem balsamicznym. Polej dressingiem, dopraw
solą i
pieprzem. Tortilla to hiszpański omlet, bogaty w różne składniki. Najczęściej dodaje się do niej ugotowane, pokrojone
ziemniaki,
cebulkę oraz
paprykę, ale możesz sięgnąć też po, dodaj
śmietankę, przypraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Przy tym daniu się nie napracujesz.
Mięso z kurczaka i warzywa zawiń w tortillę - gotowe! Nasz przepis to tylko luźna propozycja składników - możesz stworzyć własną kompozycję! Tortille z grillowanym
papryczkę chili (chipotle) z zalewy. Tortille możesz serwować z
sałatą z dodatkiem
pomidorów i
awokado, skropioną
oliwą i
sokiem z cytryny. Tortilla po meksykańsku Farsz: 2 duże
cebule oliwa do smażenia 500 g
mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 2 ząbki
czosnku 2
pomidory czerwona papryka 250 g. Spróbuj i dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Autor: Zuzanna Wiciejowska Blender BOTTI HB0102 Blender TEFAL HB863 Blender TEFAL HB866 Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Hiszpańskie tortille, to nic innego, jak grube omletyWięcej o Tortilla