ßßß Cookit - przepis na Tortilla

Tortilla

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Tortilla
Autor mała mi
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia meksykańska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (24 głosy)
Tortilla - składniki:
2 szklanki mąki (zwykłej lub kukurydzianej)
1/4 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki ciepłej (ale nie gorącej!) wody
1/2 łyżeczki soli
Tortilla - sposób przygotowania: Do miski wsyp mąkę i sól, troszkę zamieszaj. dodaj olej, cały czas mieszaj i ugniataj ciasto palcami (ważne aby to były palce, a nie łopatka czy coć innego!). ciasto powinno się zrobić matowe i gładkie pod palcami. nie koniecznie musi to być jednolita masa! dodaj wodę, stopniowo, aby z ciasta nie zrobiło się "błotko". nadal ugniataj ciasto (nie dłużej niż 10 minut). zawiń w folię spożywczą lub połóż na blacie i nakryj miską, poczekaj mniej więcej 30 minut. weź wałek i odrywaj niewielkie kawałeczki ciasta. wałkuj je tak aby bylo widać przez nie blat lub palce (albo według uznania mogą być grubsze). kładź placek na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i przypiekaj z obu stron aż pojawią się na nim brązowe plamki. pamiętaj aby za karzdym razem przykrywać ciasto, inaczej wyschnie i nie będzie tak smaczne! jeśli do przepisu wybrałaś i/lub wybrałeś mąkę kukurydzianą możesz na drugi dzień zrobić tortillowe trójkąciki. poktuj tortille w niewielkie trójkąciki. na patelni rozgrzej olej i wsypuj (byle nie za dóżo!) trójkącików. wyjmij gdy się przyrumienią. polecam z sosem serowym lub czosnkowym. pycha!Smacznego
Tortilla
. Na gorącą patelnię wylałam jajka z ziemniakami i cebulą. Troszkę pieprzu. Zapach niesamowity... Szybkim ruchem przewróciłam tortillę na drugą stronę. Była złotobrązowa z obu stron. Patelnię postawiłam na środku stołu. Super! Wszyscy byli zaskoczeni, a najbardziej - domyśl się kto TORTILLA - CEBULA 8
Tortilla
ŚRODEK 001 6 osób 70 dag polędwicy wołowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 100 ml wina (czerwone wytrawne) 6 tortilli sos: 3/4 szklanki świeżej posiekanej kolendry 4 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli sól, pieprz Mięso pokrojone w paseczki, zmieszane z posiekanym
Tortilla
Tortilla to wyśmienity placek pszenny z kawałkami mięsa z kurczaka, warzywami i sosem, cieszący się dużą popularnością wśród Klientów. Szybkie w przygotowaniu. Danie idealne na każdą okazję.
Tortilla - mnóstwo możliwości!
Dwie tortille "sklejone" roztopionym serem to quesadilla. Tym razem przygotujemy ją z kurczakiem i ziołami. Pyszne! 80 g śmietankowego serka kremowego 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek kolendry 2 piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone 120 g tartego żółtego sera
składniki sałatki do miski. W kubeczku dokładnie wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Polej dressingiem, dopraw solą i pieprzem. Tortilla to hiszpański omlet, bogaty w różne składniki. Najczęściej dodaje się do niej ugotowane, pokrojone ziemniaki, cebulkę oraz paprykę, ale możesz sięgnąć też po
, dodaj śmietankę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Przy tym daniu się nie napracujesz. Mięso z kurczaka i warzywa zawiń w tortillę - gotowe! Nasz przepis to tylko luźna propozycja składników - możesz stworzyć własną kompozycję! Tortille z grillowanym
papryczkę chili (chipotle) z zalewy. Tortille możesz serwować z sałatą z dodatkiem pomidorów i awokado, skropioną oliwą i sokiem z cytryny. Tortilla po meksykańsku Farsz: 2 duże cebule oliwa do smażenia 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 2 ząbki czosnku 2 pomidory czerwona papryka 250 g
. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Autor: Zuzanna Wiciejowska Blender BOTTI HB0102 Blender TEFAL HB863 Blender TEFAL HB866 Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Hiszpańskie tortille, to nic innego, jak grube omlety
Więcej o Tortilla
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-8076878/tortilla/p