ßßß

W garnku zagotowujemy 3 szklanki osolonej wody. Na gotującą się wodę wsypujemy powoli polentę i energicznie cały czas mieszamy. Ponieważ użyłam gotowej polenty tzn specjalnie podgotowanej mąki kukurydzianej - wystarczyły około 3 minuty aby była gotowa. W przypadku przygotowywania polenty zwykłej mąki kukurydzianej trzeba uzbroić się w trochę więcej cierpliwości. Polentę gotujemy do momentu aż stanie się kleista i zacznie odstawać od garnka.W kolejnym kroku łączymy polentę z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy ziołami prowansalskimi , pieprzem i solą.Przekładamy polentę do formy ( ja użyłam formy do tarty) i pozostawiamy do zastygnięcia.
Gdy polenta zastygnie kroimy ją w trójkąty i obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Przed podaniem przekładamy trójkąty na ręcznik papierowy - odsączając je z nadmiaru tłuszczu.Smacznego ! :)



