Wykonanie
Polenta jest włoską potrawą przyrządzaną na ogół z
mąki lub
kaszki kukurydzianej. Przygotowanie jej to bardzo prosta sprawa. Polenta może być dodatkiem do wielu różnych dań, lecz ja przygotowałam ją jako samodzielne danie. Podana z różnego rodzaju sosami smakuje wyśmienicie.Składniki:3 szklanki
wody2 szklanki polenty1
czerwona cebula3 ząbki
czosnku10
suszonych pomidorów10 czarnych
oliwekoliwa aromatyzowana
czosnkiemsólpieprz ziołowyolejPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
oliwy. Następnie dodajemy do niej drobno pokrojony
czosnek, pokrojone
suszone pomidory i
oliwki. Wszystko razem smażymy przez chwilę.
W garnku zagotowujemy 3 szklanki osolonej
wody. Na gotującą się
wodę wsypujemy powoli polentę i energicznie cały czas mieszamy. Ponieważ użyłam gotowej polenty tzn specjalnie podgotowanej
mąki kukurydzianej - wystarczyły około 3 minuty aby była gotowa. W przypadku przygotowywania polenty zwykłej
mąki kukurydzianej trzeba uzbroić się w trochę więcej cierpliwości. Polentę gotujemy do momentu aż stanie się kleista i zacznie odstawać od garnka.W kolejnym kroku łączymy polentę z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy
ziołami prowansalskimi ,
pieprzem i
solą.Przekładamy polentę do formy ( ja użyłam formy do tarty) i pozostawiamy do zastygnięcia.
Gdy polenta zastygnie kroimy ją w trójkąty i obsmażamy na rozgrzanym na patelni
oleju. Przed podaniem przekładamy trójkąty na ręcznik papierowy - odsączając je z nadmiaru tłuszczu.Smacznego ! :)