ßßß Cookit - przepis na Z zapachem wanilii we włosach...: tapenada czyli tapas na mym stole

Z zapachem wanilii we włosach...: tapenada czyli tapas na mym stole

nazwa

Wykonanie

(PSEUDO) KLASYCZNA TAPENADA
Dzisiaj po hiszpańsku. Tapas - to małe smakowite przekąski, przyrządzone z rybą, mięsem, warzywami lub sałatką, stanowią solidny podkład i zachęcają do dalszego jedzenia. Od dawna podawane w Hiszpanii są do lampki wina, piwa czy sherry. U mnie stały się "przekąską" do piwa w czasie wczorajszej romantycznej posiadówy z Mężem :) Siódma rocznica "bycia" (choć już chyba, nie pamiętam, jak było, gdy Go nie było :) ) zobowiązuje, więc stając na wysokości zadania,kilka dni temu popołudniu, wraz ze Smykiem plątającym się u nóg, stworzyliśmy TAPAS. Moje Kochanie nie jada kolacji - postawiłam na przekąski :) Od dawna pragnęłam stworzyć coś z zakupionej chwilkę temu książeczki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. Ostatnie dwa słoiczki tegorocznych suszonych pomidorów i plątające się w lodówce czarne oliwki przeważyły szalę na KLASYCZNĄ TAPENADĘ. Ale oczywiście nie była bym sobą, gdybym nie namieszała proporcji ;) W przepisie jest 125g czarnych oliwek. Super - słoiczek ma 130g . Dzielnie odmierzyłam na wadze, reszta została do dekoracji. Posiekałam, powrzucałam - blenderujemy. Hm...coś czarna ta tapenada, a nie krwisto czerwona... . Zerkam jeszcze raz do przepisu... . Oliwki WYPESTKOWAĆ i grubo posiekać. No tak... . Moje już były wypestkowane... . Dodałam dzielnie kolejny słoiczek suszonych pomidorów. I tak wyszła (pseudo) klasyczna tapenada. Ale jest pyszna :) Poniżej podaje przepis oryginalny - obok z moją wersją pseudo - zdecydujcie, co Wam bardziej do gustu przypadnie :)
Składniki (na 4 porcje) :
1 ząbek czosnku
125g czarnych oliwek - nie wypestkowanych - lub wypestkowanych w wersji pseudo
7 suszonych pomidorów w oleju - ja dodałam dwa słoiczki suszonych pomidorów w oliwie z bazylią i czosnkiem
1 łyżka oliwy z oliwek - dodałam - ale w mojej pseudo wersji nie była raczej konieczna
sól, pieprz kajeński
trochę bazylii
Czosnek obrać, drobno posiekać i włożyć do miksera. Oliwki wypestkować i grubo posiekać. Pomidory także grubo posiekać i razem z zalewą dodać do składników w mikserze. Wszystko dokładnie zmiksować.
Oliwę dodać do miksowanych składników, wszystko przyprawić solą i pieprzem kajeńskim. Bazylię umyć, otrzepać z wody, listki oberwać. Tapenadę ugarnirować bazylią i podawać z opieczonym chlebem. Smaczności !!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/03/tapenada-czyli-tapas-na-mym-stole.html