Wykonanie
            (PSEUDO) KLASYCZNA TAPENADA

Dzisiaj po hiszpańsku. Tapas - to małe smakowite przekąski, przyrządzone z 
rybą, 
mięsem, warzywami lub 
sałatką, stanowią solidny podkład i zachęcają do dalszego jedzenia. Od dawna podawane w Hiszpanii są do lampki 
wina, 
piwa czy 
sherry. U mnie stały się "przekąską" do 
piwa w czasie wczorajszej romantycznej posiadówy z Mężem :) Siódma rocznica "bycia" (choć już chyba, nie pamiętam, jak było, gdy Go nie było :) ) zobowiązuje, więc stając na wysokości zadania,kilka dni temu popołudniu, wraz ze Smykiem plątającym się u nóg, stworzyliśmy TAPAS. Moje Kochanie nie 
jada kolacji - postawiłam na przekąski :) Od dawna pragnęłam stworzyć coś z zakupionej chwilkę temu książeczki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. Ostatnie dwa słoiczki tegorocznych 
suszonych pomidorów i plątające się w lodówce 
czarne oliwki przeważyły szalę na KLASYCZNĄ TAPENADĘ. Ale oczywiście nie była bym sobą, gdybym nie namieszała proporcji ;) W przepisie jest 125g czarnych 
oliwek. Super - słoiczek ma 130g . Dzielnie odmierzyłam na wadze, reszta została do dekoracji. Posiekałam, powrzucałam - blenderujemy. Hm...coś czarna ta tapenada, a nie krwisto czerwona... . Zerkam jeszcze raz do przepisu... . 
Oliwki WYPESTKOWAĆ i grubo posiekać. No tak... . Moje już były wypestkowane... . Dodałam dzielnie kolejny słoiczek 
suszonych pomidorów. I tak wyszła (pseudo) klasyczna tapenada. Ale jest pyszna :) Poniżej podaje przepis oryginalny - obok z moją wersją pseudo - zdecydujcie, co Wam bardziej do gustu przypadnie :)

Składniki (na 4 porcje) :

1 ząbek 
czosnku125g czarnych 
oliwek - nie wypestkowanych - lub wypestkowanych w wersji pseudo7 
suszonych pomidorów w 
oleju - ja dodałam dwa słoiczki 
suszonych pomidorów w 
oliwie z 
bazylią i 
czosnkiem1 łyżka 
oliwy z oliwek - dodałam - ale w mojej pseudo wersji nie była raczej konieczna
sól, 
pieprz kajeńskitrochę 
bazyliiCzosnek obrać, drobno posiekać i włożyć do miksera. 
Oliwki wypestkować i grubo posiekać. 
Pomidory także grubo posiekać i razem z zalewą dodać do składników w mikserze. Wszystko dokładnie zmiksować.
Oliwę dodać do miksowanych składników, wszystko przyprawić 
solą i 
pieprzem kajeńskim. 
Bazylię umyć, otrzepać z 
wody, listki oberwać. Tapenadę ugarnirować 
bazylią i podawać z opieczonym 
chlebem. Smaczności !!
