Wykonanie
Pierogi z
soczewicą to jedno z moich ulubionych dań. Pierwszy raz
jadłam to danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z
mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią
warzyw strączkowych.
Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Ciasto:2 szklanki
mąki2 łyżki
oliwysólgorąca
wodaSkładniki:500 g
soczewicy2 -3
cebule białe2
cebule czerwonesólpieprzWykonanie:
Soczewicę opłukuje pod bieżącą
wodą, następnie zalewam
wodą w garnuszku i odstawiam na kilka godzin by spęczniała, a czasem na całą noc.
Wodę wymieniam i gotuję do miękkości. Ugotowaną, odcedzam i odstawiam by całkowicie wystygła. Białą
cebulę kroję w kostkę, podsmażam na patelni i dodaję do ugotowanych ziaren. Doprawiam
solą i
pieprzem.
Soczewicę można lekko zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami
soczewicy, a także można ją zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do
mięsa, wtedy z wyglądu będzie przypominać farsz
mięsny .
Mąkę mieszam z
solą i
oliwą, dodaję tyle ciepłej
wody by zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na porcje, rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki i na każdy nakładam po łyżce farszu. Brzegi zlepiam i odkładam na posypany
mąką blat. W garnku zagotowuję
wodę, wrzucam partiami pierogi i gotuję od wypłynięcia 3-4 min. Wyławiam łyżką, układam na talerzach.
Czerwoną cebulę kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu. Okraszam moje pierogi i gotowe

SMACZNEGO!