Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!NugatAutor Agata BaranowskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Nugat - składniki:40 dag
cukru30 dag
miodu (najlepszy gryczany)6
białek1 łyżka
octu 6-proc.1/2 kg łuskanych
orzechów włoskichlaskowych lub arachidowych2
wafleNugat - sposób przygotowania:
Orzechy siekamy.
Cukier zalewamy 1 szklanką wrzącej
wody, dodajemy
ocet i gotujemy bardzo gęsty
syrop 'do piórka' - ma być tak gęsty, że spuszczona z łyżki kropla prawie się nie rozlewa, a na łyżce zostaje stercząca jak piórko resztka
syropu. Do
syropu wlewamy
miód (jeśli
miód jest scukrzony, musimy go najpierw rozpuścić - wstawiamy słoik z
miodem do garnka z gorącą
wodą) i znów wygotowujemy do 'do piórka'. Z
białek ubijamy w dużej misce sztywną pianę. Miskę z pianą stawiamy na garnku z gotującą się
wodą i dalej ubijamy na parze, wlewając cienkim strumieniem
syrop. Ubijamy do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie odrywać się od trzepaczki. Wtedy dodajemy
orzechy i dobrze mieszamy łyżką. Smarujemy masą
wafel, przykrywamy drugim
waflem i przyciskamy deseczką. Na drugi dzień kroimy na kawałki cienkim, zwilżonym
wodą nożem.NugatBabcia Bronisława robiła nam nugat, jak byliśmy mali. Biały,
miodowo-
orzechowy, wciśnięty
między dwa
wafelki, lepiący, pachnący i pyszny. Po latach zatęskniłam za tamtym nugatem i zrobiłam sama. Gotowałam
syrop z
miodem. Zapachniało dzieciństwem, a ja z rozrzewnienia i tęsknoty oblizałam łyżkęSezonownik Ugotuj.to: Październik.Merci
migdałowe - smakowity podarunek w nowym wydaniu
migdałami, w którego skład wchodzą 4 rodzaje
czekoladek:-
Orzechowo-migdałowa- Biała z
migdałami i chrupkami (nowość)- Deserowa
Mleczna z
migdałami (nowość)-
Mleczna z
migdałowym nugatem (nowość)Wśród kolekcji pralinek merci każdy znajdzie coś dla siebie. Obecnie są one dostępne w następujących zestawachNowość! Merci z
migdałami
nugatem (nowość)W pralinkach merci każdy znajdzie coś dla siebie: praliny merci mix smaków, merci
mleczne, merci deserowe oraz nowe merci
migdałowe.Nie ma lepszego sposobu na wyrażenie płynącej z głębi
serca wdzięczności niż uczynienie tego przy pomocy prezentu, który
mówi sam za siebie: merci Finest
Czekoladka do złożenia

Jedni gustują w tych w
mlecznej czekoladzie, inni - w ciemnej. Jedni nie
tkną tych z nadzieniem
truskawkowym, inni - wypełnionych nugatem . Zdając się na los i intuicję, nie zawsze uda nam się wylosować z bombonierki taką
czekoladkę, o jakiej marzy nasze podniebienie. A gdyby tak móc na bieżącoMazurki

, 2 listki
żelatyny, 40 ml
rumu Baccardi, 40 ml
koniaku, 125 g nutelli (nugat), 30 g
gorzkiej czekolady, 300 g
bitej śmietany Ciasto: Do
mąki dodać rozdrobnione
masło, posiekać nożem. Następnie dodać
cukier puder,
jajka i
żółtka i wyrobić ciasto. Można dodać troszeczkę
mleka. Krem: Masę nugatowąŚwiąteczne inspiracje z różnych stron świata
anchois selerem pokrojonym jak
ziemniaki. Autor:
Marta Gessler Turrón, czyli rodzaj nugatu przyrządzanego z
białek jaj,
miodu,
cukru i
migdałów, to popularny bożonarodzeniowy przysmak w Hiszpanii oraz wielu krajach Ameryki Łacińskiej (m.in. w Argentynie, Puerto Rico czy na Kubie). Zamiast
migdałów, możnaŚwiąteczne słodkości w wersji mini

godzinę. Gdy ciasto ostygnie rozdrobnij je, dodaj do niego
rum, a następnie wyrób tak, aby dało się z niego formować kule. Każdą kulę ozdób posypką przylepioną na kleksie z roztopionej w kąpieli
wodnej czekolady. Autor: Just My Delicious Łatwy przepis na pyszne bajaderki! Nugaty z tego przepisuWięcej o Nugat