Wykonanie
Nugat, czy po włosku Torrone, po hiszpański Turron jest w wielu krajach świątecznym przysmakiem, ale też pomysłem na świąteczny upominek. Jak dla mnie w połączeniu z
waflem, kojarzy się trochę z misiami bezowymi, które kupowaliśmy zawsze na odpustach, a dziś można je kupić w prawie każdym sklepie. Co jeszcze
mogę powiedzieć o nugacie? Jest bardzo słodki, ale taki już jest jego urok. Można go dowolnie modyfikować, bo jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść
bakalii, wówczas pomijacie je w przepisie. Jeśli uwielbiacie
bakalie, możecie dać ich nawet więcej niż jest podane w przepisie :) Ja dodałam 25dag, ale wiem że następnym razem dodam dużo więcej :)



Składniki:30dag
cukru10dag
miodu (ewentualnie może być sztuczny)¼ szklanki
wody4
białkaCo najmniej 25dag
bakalii (pomieszanych
migdałów,
orzechów włoskich i laskowych,
żurawiny,
rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych*1 opakowanie
wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2
wafle)*Jeśli chcemy, by
migdały i
orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Cukier,
wodę i
miód wlewamy do garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu „do nitki” („hard crack”), czyli do czasu, aż powstanie gęsty
bursztynowy syrop. By sprawdzić, czy jest już gotowy, nabieramy niewielką ilość
syropu na łyżeczkę i wlewamy ją do szklanki lub miseczki z zimną
wodą. Po kilku sekundach wyjmujemy, jeśli karmel jest ciągnący, znaczy że jeszcze chwilę musimy go gotować i możemy powtórzyć test. Jeśli jest twardy i się łamie znaczy, że jest już gotowy. Innym sposobem na sprawdzenie, czy nugat jest gotowy jest termometr cukierniczy, gdy temperatura osiągnie 155 ⁰ C, karmelowy
syrop jest gotowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę w metalowej dużej misce lub garnku, gdy będą ubite wlewamy cienkim strumieniem karmel, stale miksując. Po wlaniu całego
syropu, masę miksujemy jeszcze około 10 – 15 minut, na najwyższych obrotach, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodajemy
bakalie, całość mieszamy łyżką, a następnie rozprowadzamy równomiernie po
waflu, na grubość palca. Najlepiej na koniec wyrównać masę długim nożem i przykryć kolejnym
waflem. Gotowe
wafle nugatowe pakujemy w papier pergamin i pozostawiamy w zimnym miejscu lub w lodówce na 8 – 10 godzin. Po tym czasie delikatnie kroimy
ostrym nożem w dowolne kształty.

R E K L A M A

