Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wafle tortowe kwadratowe 5 sztuk
cukier 0,75 szklanek
miód 1 szklanek
białka 7 sztuk
migdały 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
pistacje 100 gramów
orzeszki ziemne 100 gramówmarcepan 100 gramów
polewa czekoladowa gorzka 100 gramów
barwniki spożywcze według uznaniaWykonanie:Ugotować
syrop z
cukru i 5 łyżek
wody, cały czas mieszając. Zagotować
miód i wrzący wlać do
syropu, nadal mieszając.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dolewać wąskim strumieniem
syrop. Gdy masa zgęstnieje i opadnie do połowy, wsypać posiekane lub grubo zmielone
orzechy oraz
migdały i wymieszać.Przełożyć masą 4
wafle i przykryć piątym. Przygotować polewę w/g przepisu na opakowaniu. 2 łyżki odłożyć , a resztą p;osmarować połowę mazurka.Na żółto zabarwić połowę masy marcepanowej. Z reszty odrobinę zabarwić na czerwono, większy kawałek na piaskowy kolor, trzecią część pozostawić białą.Z żółtej masy ulepić
kurczaki, z czerwonej dziobki oraz kokardki i dolepić do mazurka. Z masy piaskowej wylepić dróżkę.Odłożona polewę rozgrzać ponownie, wlać do szprycy i narysować gałązkę. Bazie zrobić z białej masy marcepanowej.Uwagi:Bazie można też zrobić z
białej czekolady. Rozpuścić ją, wlać do foliowej
torebki i zrobić malutką dziurkę, obcinając rożek.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: