ßßß Cookit - przepis na Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
migdały (obrane)450 gramów
cukier 450 gramów
białka 0,3 szklanek
Wykonanie:
Zmielić 300g migdałów i utrzeć w makutrze razem z połową cukru. Dodać białka i dobrze wymieszać. Gęstą, gładką masę wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Pozostały cukier roztopić na złocisty karmel (można wlać 1,5 łyżki wody) i dodać resztę - 150g - grubo posiekanych migdałów. Ciepły mazurek oblać polewą. Wystudzone ciasto pokroić na małe kawałki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11971/Mazurek-migdalowy