Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia australijskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Placki:12 plastrów
wędzonego łososia1 kolba
kukurydzy (lub 1/2 puszki
kukurydzy konserwowej)1/2 małej
czerwonej cebuli1 łyżka posiekanej
natki kolendry1 mały ząbek
czosnku2 łyżeczki słodkiego sosu
chili1
jajko100 ml
śmietanki 36-proc.5 płaskich łyżek
mąki30 ml
oliwyszczypta
soliSałatka z
awokado :1 duże
awokado1/2 małej
czerwonej cebuli2 czubate łyżki
kaparów3 łyżki czerwonego
wytrawnego wina6 łyżek
śmietany 22-proc.
Łosoś na plackach z
kukurydzy - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto na placki:
ziarna kukurydzy zetnij z kolby
ostrym nożem. Wymieszaj z drobno posiekaną
cebulą i
czosnkiem,
kolendrą, sosem
chili,
jajkiem,
śmietanką i
mąką. Odstaw na 15 minut. Przygotuj
sałatkę:
awokado obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną
cebulą i osączonymi
kaparami, dodaj
czerwone wino, odstaw na 10 minut. Na rozgrzanej
oliwie usmaż 12 placków (po 2 minuty z każdej strony). Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułóż na talerzu po trzy placki. Na każdym połóż plaster
łososia i polej łyżką
śmietany. Podawaj z
sałatką.Jak sprawić, żeby
awokado nie sczerniało?Placki z
kiszonej kapustyJedliście kiedyś
cykorię na ciepło? Jest pyszna! Proponujemy zrobić z niej aksamitny biały krem z
porem i
koperkiem. Zupa z
cykorii 1 i 1/2 l
wywaru warzywnego 3 duże
cykorie 1 mały
por 1 ząbek
czosnku 1/2 szklanki
śmietany 18 proc.
sól pieprz 1 łyżka posiekanego
koperku Cykorie podziel naOperacja Barossa.
Ser kozi cienko kroimy albo ścieramy na tarce. Tartę napełniamy farszem, na nim układamy
ser i
oliwki. Pieczemy około 5 minut w 170°C.
Rukolę myjemy, usuwamy twarde ogonki i dekorujemy tartę. Całość polewamy sosem.
ŁOSOŚ NA PLACKACH Z
KUKURYDZY (dla 4 osób) Placki: 12 plastrów
wędzonego łososiaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu