ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia australijskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Placki:12 plastrów wędzonego łososia1 kolba kukurydzy (lub 1/2 puszki kukurydzy konserwowej)1/2 małej czerwonej cebuli1 łyżka posiekanej natki kolendry1 mały ząbek czosnku2 łyżeczki słodkiego sosu chili1 jajko100 ml śmietanki 36-proc.5 płaskich łyżek mąki30 ml oliwyszczypta soliSałatka z awokado :1 duże awokado1/2 małej czerwonej cebuli2 czubate łyżki kaparów3 łyżki czerwonego wytrawnego wina6 łyżek śmietany 22-proc.Łosoś na plackach z kukurydzy - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto na placki: ziarna kukurydzy zetnij z kolby ostrym nożem. Wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, kolendrą, sosem chili, jajkiem, śmietanką i mąką. Odstaw na 15 minut. Przygotuj sałatkę: awokado obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną cebulą i osączonymi kaparami, dodaj czerwone wino, odstaw na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie usmaż 12 placków (po 2 minuty z każdej strony). Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułóż na talerzu po trzy placki. Na każdym połóż plaster łososia i polej łyżką śmietany. Podawaj z sałatką.Jak sprawić, żeby awokado nie sczerniało?Placki z kiszonej kapustyJedliście kiedyś cykorię na ciepło? Jest pyszna! Proponujemy zrobić z niej aksamitny biały krem z porem i koperkiem. Zupa z cykorii 1 i 1/2 l wywaru warzywnego 3 duże cykorie 1 mały por 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki śmietany 18 proc. sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Cykorie podziel naOperacja Barossa. Ser kozi cienko kroimy albo ścieramy na tarce. Tartę napełniamy farszem, na nim układamy ser i oliwki. Pieczemy około 5 minut w 170°C. Rukolę myjemy, usuwamy twarde ogonki i dekorujemy tartę. Całość polewamy sosem. ŁOSOŚ NA PLACKACH Z KUKURYDZY (dla 4 osób) Placki: 12 plastrów wędzonego łososiaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu