Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agata BaranowskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)4 duże
czerwone papryki1 długazielona
papryczka chili1 łyżka
oliwy z oliwek1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
pieprzu cayennepo 1 łyżeczce mielonej
kolendry i
kminku2 litry rosołu1/3 kg wędzonego
kurczaka1/4 szklanki posiekanych listków
kolendrypo łyżce
śmietany na osobęZupa z wędzonego
kurczaka z pieczoną
papryką - sposób przygotowania: Oczyszczone i pokrojone na duże kawałki
papryki i
chili pieczemy w piekarniku, aż skórka sczernieje i pomarszczy się. Upieczone wkładamy do plastikowej torby i zostawiamy, żeby ostygły, a następnie obieramy ze skóry i siekamy na kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy
oliwę i smażymy grubo posiekaną
cebulę i rozgnieciony
czosnek przez 2-3 min. Dodajemy
cayenne,
kolendrę i
kminek i smażymy 1 min, ciągle mieszając. Dodajemy rosół, pieczoną
paprykę,
chili i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 min. Ostudzoną lekko zupę miksujemy na krem. Podgrzewamy, dodajemy pokrojonego w kostkę
kurczaka, doprawiamy
pieprzem i dodajemy liście
kolendry. Do każdej porcji dokładamy łyżkę
śmietany, nie mieszamy. Podajemy z
chipsami tortilla.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu