ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewąjaca zupa marchewkowa na ostro

Rozgrzewąjaca zupa marchewkowa na ostro

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Banana Pepper
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (10 głosów)
8-10 dorodnych marchewek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
Świeży korzeń imbiru
2 małe lub 1 większa papryczka chilli
800 ml bulionu warzywnego
Ok.250 ml mleka kokosowego
Ćwiartka limonki
Połówka pomarańczy
Kmin rzymski - łyżeczka
Kolendra - pół łyżeczki
Śmietana
Świeża natka pietruszki
Masło klarowane do smażenia
Rozgrzewąjaca zupa marchewkowa na ostro - sposób przygotowania: Korzeń imbiru tarktuję na drobnej tarce (ok. 2-3 łyżeczki). Cebulę, czosnek i chilli siekam drobno ;-) (Można nie pozbawiać chilli pestek - nie wpływajś one zasadniczo na ostrość potrawy) Marchewkę kroję w talarki. Na patelni podgrzewam klarowane masło. Podsmażanie zaczynam od cebuli i imbiru, z czosnkiem nieco odczekuję, bo jak wiemy, zbyt mocno podsmażony staje się gorzki. Dodaję chilli i przyprawy: rozcieram kmin oraz kolendrę. Patelnię pozostawiam na wolnym ogniu od 3 do 5 minut. Następnie dodaję pokrojoną uprzednio marchewkę i mieszam dokładnie wszystkie składniki.Pachnie wyśmienicie! Warzywa blanszuję przez około 5 minut. W międzyczasie gotuję bulion warzywny. Gdy bulion doprowadzę do wrzenia, zmniejszam ogień i wrzucam zawartość patelni. Dolewam mleko kokosowe i mieszam składniki. Gotuję do momentu, gdy marchewka stanie się miękka. Studzę nieco zupę i miksuje blenderem. Dopełnieniem wszystkiego są cytrusy: wyciskam sok z 1/4 limonki i połowy pomarańcza. Przed podaniem dodaję niewielka łyżeczkę śmietany, tak, by nie wpłynęła zbyt mocno na smak. Dekoruje pietruszką. To jest pyyysznee! ;-)
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163678404/rozgrzewajaca zupa marchewkowa na ostro/p