ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)8-10 dorodnych marchewek2 średnie cebule3 ząbki czosnkuŚwieży korzeń imbiru2 małe lub 1 większa papryczka chilli800 ml bulionu warzywnegoOk.250 ml mleka kokosowegoĆwiartka limonkiPołówka pomarańczyKmin rzymski - łyżeczkaKolendra - pół łyżeczkiŚmietanaŚwieża natka pietruszkiMasło klarowane do smażeniaRozgrzewąjaca zupa marchewkowa na ostro - sposób przygotowania: Korzeń imbiru tarktuję na drobnej tarce (ok. 2-3 łyżeczki). Cebulę, czosnek i chilli siekam drobno ;-) (Można nie pozbawiać chilli pestek - nie wpływajś one zasadniczo na ostrość potrawy) Marchewkę kroję w talarki. Na patelni podgrzewam klarowane masło. Podsmażanie zaczynam od cebuli i imbiru, z czosnkiem nieco odczekuję, bo jak wiemy, zbyt mocno podsmażony staje się gorzki. Dodaję chilli i przyprawy: rozcieram kmin oraz kolendrę. Patelnię pozostawiam na wolnym ogniu od 3 do 5 minut. Następnie dodaję pokrojoną uprzednio marchewkę i mieszam dokładnie wszystkie składniki.Pachnie wyśmienicie! Warzywa blanszuję przez około 5 minut. W międzyczasie gotuję bulion warzywny. Gdy bulion doprowadzę do wrzenia, zmniejszam ogień i wrzucam zawartość patelni. Dolewam mleko kokosowe i mieszam składniki. Gotuję do momentu, gdy marchewka stanie się miękka. Studzę nieco zupę i miksuje blenderem. Dopełnieniem wszystkiego są cytrusy: wyciskam sok z 1/4 limonki i połowy pomarańcza. Przed podaniem dodaję niewielka łyżeczkę śmietany, tak, by nie wpłynęła zbyt mocno na smak. Dekoruje pietruszką. To jest pyyysznee! ;-)Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu