Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Banana Pepper
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)8-10 dorodnych
marchewek2 średnie
cebule3 ząbki
czosnkuŚwieży korzeń
imbiru2 małe lub 1 większa
papryczka chilli800 ml
bulionu warzywnegoOk.250 ml
mleka kokosowegoĆwiartka
limonkiPołówka
pomarańczyKmin rzymski - łyżeczka
Kolendra - pół łyżeczki
ŚmietanaŚwieża
natka pietruszkiMasło klarowane do smażeniaRozgrzewąjaca zupa marchewkowa na ostro - sposób przygotowania: Korzeń
imbiru tarktuję na drobnej tarce (ok. 2-3 łyżeczki).
Cebulę,
czosnek i
chilli siekam drobno ;-) (Można nie pozbawiać
chilli pestek - nie wpływajś one zasadniczo na ostrość potrawy)
Marchewkę kroję w talarki. Na patelni podgrzewam klarowane
masło. Podsmażanie zaczynam od
cebuli i
imbiru, z
czosnkiem nieco odczekuję, bo jak wiemy, zbyt mocno podsmażony staje się gorzki. Dodaję
chilli i
przyprawy: rozcieram
kmin oraz
kolendrę. Patelnię pozostawiam na wolnym ogniu od 3 do 5 minut. Następnie dodaję pokrojoną uprzednio
marchewkę i mieszam dokładnie wszystkie składniki.Pachnie wyśmienicie! Warzywa blanszuję przez około 5 minut. W międzyczasie gotuję
bulion warzywny. Gdy
bulion doprowadzę do wrzenia, zmniejszam ogień i wrzucam zawartość patelni. Dolewam
mleko kokosowe i mieszam składniki. Gotuję do momentu, gdy
marchewka stanie się miękka. Studzę nieco zupę i miksuje blenderem. Dopełnieniem wszystkiego są
cytrusy: wyciskam sok z 1/4
limonki i połowy
pomarańcza. Przed podaniem dodaję niewielka łyżeczkę
śmietany, tak, by nie wpłynęła zbyt mocno na smak. Dekoruje
pietruszką. To jest pyyysznee! ;-)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu