ßßß
Fot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 puszki (po 400 g) ciecierzycy2 ząbki czosnkusólpieprzkmin rzymskido smaku pokruszona papryczka chilli2 łyżki soku z cytryny3 łyżki oliwy + oliwa do polania3 łyżki posiekanych świeżych listków miętyPasta z ciecierzycy i czosnku - sposób przygotowania: Osączamy ciecierzycę, miksujemy na pastę (przedtem najlepiej obrać ziarenka z osłonek). Rozcieramy czosnek z łyżeczką soli, dodajemy sporą szczyptę pieprzu, sok z cytryny i oliwę. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie emulsja, którą łączymy z pastą z ciecierzycy. Przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy oliwą przyprawioną papryką i zmielonym kminem rzymskim. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodajemy miętę. Uwaga: jeśli uda się kupić, możemy dodać do potrawy 2 łyżki pasty tahini (z utartego sezamu).Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu