Wykonanie
Prosta, szybka, smaczna - czegóż chcieć więcej? :) Znalezione na Filozofii Smaku . Polecam! :)Potrzebujemy (3 - 4 porcje):- 1 puszka
ciecierzycy,- 1
cebula czerwona,- 2 dojrzałe
pomidory,- 1 ząbek
czosnku,- pęczek
natki pietruszki,- kilka listków
mięty,- 2 szczypty mielonego
chilli,- 1/4 łyżeczki
kminku mielonego,-
sól,-
pieprz,-
oliwa z oliwek,-
sok z cytryny.
Ciecierzycę opłukać na sitku zimną
wodą i pozostawić do odcieknięcia.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Do miski wrzucić odcedzoną
ciecierzycę,
pomidora,
cebulę,
czosnek.
Natkę i listki
mięty posiekać i dodać do miski. Całość doprawić
solą,
pieprzem,
kminkiem i
chilli. Wlać
oliwę i
sok z cytryny, wymieszać.