ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)ok. 1 . 5 kg dynipół kg ciecierzycy250 g zielonej fasolki szparagowejgłówka sałaty dębowejSos:pół szklanki oliwy z oliwek2 łyżki octu winnego (czerwonego)2 ząbki czosnkuzielona ostra papryczka chillisólpieprz do smakuSałatka z pieczoną dynią i cieciorką - sposób przygotowania: Ciecierzycę płuczemy i zalewamy wodą co najmniej 12 godzin przed przyrządzeniem sałatki. Zazwyczaj zalewam ją wodą w proporcji 1:2 i zostawiam na całą noc. Z dyni pozbywam się pestek, obieram ze skórki i kroję w niewielką kostkę. Piekarnik rozgrzewam do ok. 185 stopni Celsjusza. Blachę wyściełam folią do pieczenia, układam dynię, skrapiam ją lekko oliwą z oliwek i doprawiam solą oraz pieprzem. Piekę około pół godziny, dbając, by dynia nie stała się zbyt miękka. Cieciorkę należy opłukać i przecedzić a następnie wrzucam do wrzącej wody i gotuję pod przykryciem, by stała się miękka, jednak nie straciła swojego kształtu. Gotuję ją około godziny, w tym czasie zmieniając wodę co najmniej jeden raz. Wody absolutnie nie należy solić. Zieloną fasolkę wrzucam na kilka minut na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju. Zdejmuję z patelni i każda fasolkę przekrawam wzdłuż. Papryczkę chilli i czosnek kroję bardzo drobno (papryczkę najlepiej w rękawiczkach... można nie domyć dokładnie dłoni a przy kontakcie z oczami jest potworny ból i łzy, doświadczyłam wiele razy i Wam radzę uczyć się na moich błędach ;-) Oliwę i ocet rozgrzewam w rondelku, dodaję posiekany czosnek i chilli. Składniki sosu mieszam ze sobą i podgrzewam jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję do sosu cieciorkę. Mieszam dokładnie. Opłukaną i wysuszoną sałatę dębową mieszam z warzywami. Sałatkę podaję na ciepło.Pożegnanie z dynią
:) Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma pistacjami. Podaj na ciepło, z kromką najlepszego chleba. Przepis z bloga Banana Pepper . Sałatka z pieczoną dynią i cieciorką ok. 1.5 kg dyni pół kg ciecierzycy 250 g zielonej fasolki szparagowej główka sałaty dębowej Sos: pół szklanki oliwy zPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu