Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor eremi333

Region: kuchnia chińskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)4
piersi z kurczaka pokrojone w paski500 g
włoszczyzny pokrojonej na zapałkę (
marchewpietruszkaseler)200 g dyni pokrojonej na zapałkę2
czerwone cebule pokrojone w plasterki2 białe
cebule pokrojone w plasterki2
pory (biała część)pokrojone w zapałkę5
grzybów mung pokrojonych w paski500g
makaronuolej słonecznikowy do smażenia
sos sojowysólpieprzcurry do smaku Ewentualnie:100 g strąków
zielonego groszku(obranego z łyka)
czerwona papryka pokrojona w paskiSOS:1 łyżka
sosu sojowego2 łyżki
skrobi kukurydzianej lub
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
wodyChow mein - smażony
makaron z
kurczakiem - sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować w przyprawach na 30 minut. Poniższe rzeczy mogą być zrobione podczas marynowania
kurczaka.Przygotuj sos. W szklance z
wodą rozpuść
skrobię kukurydzianą z
sosem sojowym. Ugotuj
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Umyj i pokrój wszystkie warzywa.Na rozgrzany
olej w garnku z grubym dnem wrzuć
mięso. Podsmaż na mocnym ogniu.
Potem dodaj
cebulę i
por. Mieszaj intensywnie. Wrzuć resztę warzyw i podsmaż doprawiając do smaku. Dolej
oleju, jeżeli jest taka potrzeba. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde. Uzyskamy to właśnie dzięki częstemu mieszaniu warzyw (nie tylko spód woka jest gorący, ale także ścianki).Wlej sos, który dość szybko zgęstnieje. Wymieszaj stopniowo wszystkie warzywa z sosem, dodając na końcu, jeśli jest taka potrzeba, jeszcze trochę
wody.Można podawać warzywa na
makaronie lub podać osobno wszystko osobno. Można również wymieszać
makaron z jarzyną. Ja tak robię najczęściej.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu