ßßß Cookit - przepis na Chow mein - smażony makaron z kurczakiem

Chow mein - smażony makaron z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor eremi333
Region: kuchnia chińska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (10 głosów)
4 piersi z kurczaka pokrojone w paski
500 g włoszczyzny pokrojonej na zapałkę (marchew
pietruszka
seler)
200 g dyni pokrojonej na zapałkę
2 czerwone cebule pokrojone w plasterki
2 białe cebule pokrojone w plasterki
2 pory (biała część)pokrojone w zapałkę
5 grzybów mung pokrojonych w paski
500g makaronu
olej słonecznikowy do smażenia
sos sojowy
sól
pieprz
curry do smaku Ewentualnie:
100 g strąków zielonego groszku(obranego z łyka)
czerwona papryka pokrojona w paski
SOS:
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
Chow mein - smażony makaron z kurczakiem - sposób przygotowania: Kurczaka zamarynować w przyprawach na 30 minut. Poniższe rzeczy mogą być zrobione podczas marynowania kurczaka.
Przygotuj sos. W szklance z wodą rozpuść skrobię kukurydzianą z sosem sojowym. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Umyj i pokrój wszystkie warzywa.
Na rozgrzany olej w garnku z grubym dnem wrzuć mięso. Podsmaż na mocnym ogniu. Potem dodaj cebulę i por. Mieszaj intensywnie. Wrzuć resztę warzyw i podsmaż doprawiając do smaku. Dolej oleju, jeżeli jest taka potrzeba. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde. Uzyskamy to właśnie dzięki częstemu mieszaniu warzyw (nie tylko spód woka jest gorący, ale także ścianki).
Wlej sos, który dość szybko zgęstnieje. Wymieszaj stopniowo wszystkie warzywa z sosem, dodając na końcu, jeśli jest taka potrzeba, jeszcze trochę wody.
Można podawać warzywa na makaronie lub podać osobno wszystko osobno. Można również wymieszać makaron z jarzyną. Ja tak robię najczęściej.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-22284067/chow mein smazony makaron z kurczakiem/p