ßßß Cookit - przepis na Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Wrońska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
50 dag piersi kurczaka
1.5 litra bulionu drobiowego
włoszczyzna (1 marchewka
1 pietruszka
1 por
kawałek selera)
1 cebula
1 listek laurowy
sól
ostra papryka
ziarenka pieprzu czarnego
2-3 białka
6-8 łyżeczek żelatyny
Oraz:
ugotowane na twardo 1-2 jajka
zielony groszek
Kurczak w galarecie - sposób przygotowania: Zalej mięso bulionem i ugotuj razem z obraną włoszczyzną, cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę ostrej papryki do smaku. Możesz także przyprawić wywar jarzynką albo przyprawą do zup w płynie. Przecedź przez sitko wyłożone gazą do podstawionego naczynia. Mięso pokrój na kawałki, warzywa w plasterki. Wywar odtłuść, mocno podgrzej i sklaruj: dodaj lekko ubite białka, zagotuj, mieszając. Potem przecedź jeszcze raz i odmierz litr. Namocz żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuść ją w gorącym wywarze i odstaw, aż zacznie gęstnieć. W kokilkach ułóż kawałki mięsa i pokrojone warzywa, zalej częścią galarety. Wstaw do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, udekoruj ją plasterkami jajka na twardo oraz groszkiem. Zalej resztą galarety, ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Wyjmuj z kokilek, gdy galareta całkowicie zastygnie. Możesz podawać z majonezem, sosem tatarskim albo chrzanem. Jeśli lubisz nowe smaki, udekoruj każdą porcję galaretki odrobiną zielonego chrzanu wasabi (możesz kupić w tubie w supermarkecie). Uważaj tylko, bo wasabi jest bardzo ostry!
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940694/kurczak w galarecie/p