Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Wrońska

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag
piersi kurczaka1.5 litra
bulionu drobiowegowłoszczyzna (1
marchewka1
pietruszka1
porkawałek
selera)1
cebula1
listek laurowysólostra paprykaziarenka
pieprzu czarnego2-3
białka6-8 łyżeczek
żelatynyOraz:ugotowane na twardo 1-2
jajkazielony groszekKurczak w galarecie - sposób przygotowania: Zalej
mięso bulionem i ugotuj razem z obraną
włoszczyzną,
cebulą,
listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami
pieprzu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę
ostrej papryki do smaku. Możesz także przyprawić
wywar jarzynką albo
przyprawą do zup w płynie. Przecedź przez sitko wyłożone gazą do podstawionego naczynia.
Mięso pokrój na kawałki, warzywa w plasterki.
Wywar odtłuść, mocno podgrzej i sklaruj: dodaj lekko ubite
białka, zagotuj, mieszając.
Potem przecedź jeszcze raz i odmierz litr. Namocz
żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuść ją w gorącym wywarze i odstaw, aż zacznie gęstnieć. W kokilkach ułóż kawałki
mięsa i pokrojone warzywa, zalej częścią galarety. Wstaw do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, udekoruj ją plasterkami
jajka na twardo oraz
groszkiem. Zalej resztą galarety, ponownie wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Wyjmuj z kokilek, gdy galareta całkowicie zastygnie. Możesz podawać z
majonezem,
sosem tatarskim albo
chrzanem. Jeśli lubisz nowe smaki, udekoruj każdą porcję
galaretki odrobiną zielonego
chrzanu wasabi (możesz kupić w tubie w supermarkecie). Uważaj tylko, bo wasabi jest bardzo ostry!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu