ßßß Cookit - przepis na Stir fry z wołowiną po polsku :)

Stir fry z wołowiną po polsku :)

nazwa

Wykonanie

300-350g Polędwicy wołowej (może być też tańszy rozbratel) - porządny plaster ze steka
100g ryżu
1 duża cebula
2 ogórki kiszone
3 rzodkiewki
1/2 świeżego ogórka
1/2 cukinii
2 kapusty pak choy (można użyć też sałaty rzymskiej lub zwykłej masłowej jeśli ktoś chce zrobić to danie naprawdę tanio)
1 łyżka cukru
1 łyżka octu z czerwonego wina
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka żurawiny
1 łyżka pasty chilli/sambal oelek/świeżego chilli
1 łyżka mąki kukurydzianej
olej (np. z pestek winogron - ale może być też zwykły roślinny żeby było taniej)
sól
pieprz
Stir fry z wołowiną po polsku :) - sposób przygotowania: 1. Gotujemy 100g ryżu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na małe, cienkie kawałki i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem mąki kukurydzianej przez 5-10 minut.
3. W osobnej misce mieszamy 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę cukru, łyżkę octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę wody i odrobinę soku z kiszonych ogórków, który wycieknie z nich w trakcie ich krojenia.
4. Czosnek i imbir siekamy jak najdrobniej. Cebule kroimy w piórka. Świeżego ogórka obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Połówki ogórka kroimy na 1cm plastry. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i również w 1cm plastry. Ogórki kiszone i rzodkiewki kroimy w drobne paseczki. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki wg uznania.
5. W międzyczasie podprażamy na osobnej, suchej patelni pestki dyni i słonecznika.
6. Rozgrzewamy w woku (może być też zwykła patelnia) olej. Dodajemy chilli, czosnek, imbir i cebulę, ciągle mieszając. Dodajemy następnie wołowinę na 2-3 minuty, aż zbrązowieje, ale będzie różowa w środku, po czym wyjmujemy ją na osobny talerz. Do woka wrzucamy teraz świeżego ogórka i cukinię. Następnie dorzucamy ogórka kiszonego, żurawinę i rzodkiewkę, ciągle mieszając przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pak choy i sos, który zrobiliśmy w kroku nr 3. Dorzucamy też ponownie wołowinę żeby obtoczyła się w sosie. Solimy i pieprzymy do smaku ciągle mieszając.
7. Dodajemy teraz ryż i podprażone pestki, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki wreszcie połączyły się w jedną, smaczną całość (można też nie mieszać warzyw i wołowiny z ryżem, podając wszystko na czystym, suchym ryżu). To fajne, szybkie danie, które łączy w sobie orientalne smaki, jak imbir czy chilli, z typowymi polskimi smakami jak ogórek kiszony, rzodkiewka czy słonecznik :)
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18652759/stir fry z wolowina po polsku/p