Wykonanie
300-350g
Polędwicy wołowej (może być też tańszy
rozbratel) - porządny plaster ze
steka100g
ryżu1 duża
cebula2
ogórki kiszone3
rzodkiewki1/2 świeżego
ogórka1/2
cukinii2
kapusty pak choy (można użyć też
sałaty rzymskiej lub zwykłej
masłowej jeśli ktoś chce zrobić to danie naprawdę tanio)1 łyżka
cukru1 łyżka
octu z
czerwonego wina3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
soku z cytryny2 ząbki
czosnku3 cm korzenia
imbiru3 łyżki pestek dyni2 łyżki pestek
słonecznika1 łyżka
żurawiny1 łyżka pasty chilli/sambal oelek/świeżego
chilli1 łyżka
mąki kukurydzianej
olej (np. z pestek
winogron - ale może być też zwykły roślinny żeby było taniej)
sólpieprzStir fry z
wołowiną po polsku :) - sposób przygotowania: 1. Gotujemy 100g
ryżu w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.2.
Wołowinę kroimy w poprzek włókien na małe, cienkie kawałki i marynujemy w
sosie sojowym z dodatkiem
mąki kukurydzianej przez 5-10 minut.3. W osobnej misce mieszamy 3 łyżki
sosu sojowego, łyżkę
cukru, łyżkę
octu winnego, 2 łyżki
soku z cytryny, łyżkę
wody i odrobinę soku z
kiszonych ogórków, który wycieknie z nich w trakcie ich krojenia.4.
Czosnek i
imbir siekamy jak najdrobniej.
Cebule kroimy w piórka. Świeżego
ogórka obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Połówki
ogórka kroimy na 1cm plastry.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i również w 1cm plastry.
Ogórki kiszone i
rzodkiewki kroimy w drobne paseczki.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki wg uznania.5. W międzyczasie podprażamy na osobnej, suchej patelni
pestki dyni i
słonecznika.6. Rozgrzewamy w woku (może być też zwykła patelnia)
olej. Dodajemy
chilli,
czosnek,
imbir i
cebulę, ciągle mieszając. Dodajemy następnie
wołowinę na 2-3 minuty, aż zbrązowieje, ale będzie różowa w środku, po czym wyjmujemy ją na osobny talerz. Do woka wrzucamy teraz świeżego
ogórka i
cukinię. Następnie dorzucamy
ogórka kiszonego,
żurawinę i
rzodkiewkę, ciągle mieszając przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy
pak choy i sos, który zrobiliśmy w kroku nr 3. Dorzucamy też ponownie
wołowinę żeby obtoczyła się w sosie. Solimy i
pieprzymy do smaku ciągle mieszając.7. Dodajemy teraz
ryż i podprażone pestki, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki wreszcie połączyły się w jedną, smaczną całość (można też nie mieszać warzyw i
wołowiny z
ryżem, podając wszystko na czystym, suchym
ryżu). To fajne, szybkie danie, które łączy w sobie orientalne smaki, jak
imbir czy
chilli, z typowymi polskimi
smakami jak
ogórek kiszony,
rzodkiewka czy
słonecznik :)