ßßß

Przygotowanie:Warzywa umyć , osuszyć.Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać solą , odstawić na ok 2 h do puszczenia soku.W między czasie cukinię przekroić na cztery paski robiąc "krzyżyk"pokroić także w plastry.Marchewki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę posiekać drobno , czosnek przecisnąć przez praskę.Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku , dodać resztę warzyw , wszystko dokładnie razem wymieszać.W wysokim garnku składniki zalewy zagotować razem , przełożyć sałatkę , dokładnie wymieszać do ponownego zagotowania.Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa.Pasteryzować 15 min.( objętość wody do 1/3 wysokości słoika)Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.Przetwory nadają się do spożycia po upływie min tyg.SmacznegoPost navigation← Pierogi smakują podobnie do ruskich jednak fasolka szparagowa dodaje im oryginalności.Leczo do słoików w mojej rodzinie robi się od lat jest świetnym sposobem na zagospodarowanie przerośniętych warzyw z ogródka. Otwierając słoik wystarczy dosmażyć kiełkasy , ugotować ryżu czy zjeść na ciepło z samym pieczywem doprawiając je po swojemu , zamknięte w słoikach jest bardzo łagodne. →