Wykonanie
7 sierpnia 2014Składniki:( Proporcję na 8 słoików ok.330ml.)3kg.
ogórków szklarniowych2 duże
cukinie2
cebule4
marchewki4 ząbki
czosnku1 łyżka
soliZalewa:3 szklanki
wody1 szklanka
octu200ml
przecieru pomidorowego1/2 szklanki
cukru1 łyżka
chili1 łyżeczka
pieprzuPrzygotowanie:Warzywa umyć , osuszyć.
Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać
solą , odstawić na ok 2 h do puszczenia soku.W
między czasie
cukinię przekroić na cztery paski robiąc "krzyżyk"pokroić także w plastry.
Marchewki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekać drobno ,
czosnek przecisnąć przez praskę.
Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku , dodać resztę warzyw , wszystko dokładnie razem wymieszać.W wysokim garnku składniki zalewy zagotować razem , przełożyć
sałatkę , dokładnie wymieszać do ponownego zagotowania.Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa.Pasteryzować 15 min.( objętość
wody do 1/3 wysokości słoika)Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.
Przetwory nadają się do spożycia po upływie min tyg.SmacznegoPost navigation← Pierogi smakują podobnie do ruskich jednak
fasolka szparagowa dodaje im oryginalności.Leczo do słoików w mojej rodzinie robi się od lat jest świetnym sposobem na zagospodarowanie przerośniętych warzyw z ogródka. Otwierając słoik wystarczy dosmażyć
kiełkasy , ugotować
ryżu czy zjeść na ciepło z samym
pieczywem doprawiając je po swojemu , zamknięte w słoikach jest bardzo łagodne. →