Wykonanie
Składniki:( Proporcję na 8-10 słoików ok.330ml.)3kg.
ogórków gruntowych1 duża
cukinia1
papryka czerwona1
papryka żółta2
cebule3
marchewki1 główka
czosnku1 łyżka
soliZalewa:4 szklanki
wody1 szklanka
octu200ml
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
cukru1 łyżka
chiliPrzygotowanie:Warzywa umyć , osuszyć.
Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać
solą , odstawić na ok 2 h. do puszczenia soku.W
między czasie
cukinię przekroić na cztery paski robiąc "krzyżyk"pokroić także w plastry, z
papryk wydrąrzyć gniazda nasienne pokroić w kostkę.
Marchewki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekać drobno ,
czosnek przecisnąć przez praskę.
Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku , dodać resztę warzyw , wszystko dokładnie razem wymieszać.W wysokim garnku składniki zalewy zagotować razem , przełożyć
sałatkę , dokładnie wymieszać do ponownego zagotowania.Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa. Pasteryzować 15 min.( objętość
wody do 1/3 wysokości słoika) Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.
Przetwory nadają się do spożycia po upływie min tyg.Smacznego