Wykonanie
Sałatkę tę robiłam już zeszłym roku, była pyszna i wszystkim smakowała, a i w tym roku postanowiłam ją zrobić. Przepis na tę
sałatkę pochodzi on od Martyna1991 ze strony prześlij przepis.Składniki:3kg
ogórków gruntowych1 duża
cukinia1
papryka czerwona1
papryka żółta2
cebule3
marchewki1 główka
czosnku1 łyżka
soliZalewa:4 szklanki
wody1 szklanka
octu200 ml.
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
cukru1 łyżka
chiliOgórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać
solą , odstawić na ok 2 godziny do puszczenia soku. W
między czasie
cukinię kroimy w pół plasterki, które kroimy jeszcze na pół. Z
papryk wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.
Marchewki obieramy i trzemy je na tarce o dużych oczkach.
Cebulę drobno siekamy ,
czosnek przeciskamy przez praskę.
Ogórki odciskamy z nadmiaru soku , dodajemy resztę warzyw. Wszystko dokładnie razem mieszamy. W wysokim garnku gotujemy składniki zalewy. Do gotującej się zalewy dodajemy
sałatkę, dokładnie mieszamy do ponownego zagotowania. Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa. Pasteryzować 15 min.( objętość
wody do 1/3 wysokości słoika) Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.
Przetwory nadają się do spożycia po upływie minimum tygodnia. Smacznego !!!