ßßß
W tym roku do tej pory mało czasu poświeciłam przygotowaniu przetworów na zimę. Głównie było to spowodowane upałami, które nas męczyły ostatnio. Teraz temperatury już wróciły do normy, pora więc wziąć się do pracy. Na pierwszy ogień idzie ogórkowa sałatka na zimę. Przepis dostałam od rodzinki z Koszalina. Ostatnio jak byliśmy u nich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek do zimowego obiadu.
Czas przygotowania: 12 godzinProporcje na ok. 6 słoików 420 mlSkładniki:2 kg ogórków3 marchewki2 cebule3 ząbki czosnkuZalewa:1 szklanka octu 10%1 szklanka wody1 1/4 szklanki cukru1 łyżka soli1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego1 łyżeczka gorczycy
Wykonanie:Ogórki obieramy ze skórki zaczynając od jasnej strony, żeby nie były gorzkie. Kroimy je w plasterki. Marchewkę ścieramy na grubej tarce jarzynowej, a cebule kroimy w krążki. Warzywa wrzucamy do miski.W małym garnuszku umieszczamy składniki zalewy. Doprowadzamy ją do zagotowania. Gorącą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 godzin, pamiętając, aby raz na jakiś czas sałatkę zamieszać.Po tym czasie sałatkę przekładamy do czystych słoików. Staramy się upchnąć ogórki jak najściślej. Dolewamy zalewy, tak aby ogórki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Najlepiej słoiki włożyć do wrzącej wody i wyjąć po pasteryzacji z garnka. Dobrze zamknięty słoik powinien mieć wklęsłe denko w nakrętce.