Wykonanie
Małe ogóreczki z odrobiną
ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatekdo
mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki
octu-4 szklanki
cukru-6 szklanek
wody-2-3 łyżki
soli-ziarna
gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.
Do słoików wrzucamy
liść laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiego, szczyptę
gorczycy,pół ząbka
czosnku, kilka plasterków
marchewki i kawałek
kopru.2-3 kg małych
ogórków myjemy i osuszamy.
Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki.
Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy.Wstawiamy do garnka z
wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut.
Ogóreczki gotowe.
W tej samej zalewie możemy zamarynować
papryczki pepperoni.
Smacznego!