Wykonanie
Składniki:Zalewa :( Wystarczy na ok.14 słoików 0.9L)1L
octu,18 szklanek (250ml)
wody,2 szklanki i 2 łyżki stołowe
cukru,1/2 szklanki
soli,2 płaskie łyżki
gorczycy.Ponadto:
ogórki,
marchew,korzeń
chrzanu,
czosnek.Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotować.
Ogórki dokładnie umyć i ciasno powkładać do słoików (najlepiej ciemną stroną
ogórka do dołu). Do każdego słoika dodać po kawałku korzenia
chrzanu,
czosnku i
marchwi ( zdjęcie u mnie, to partia
ogórków bez
marchwi, której zabrakło - ale lepiej dać). Zalać
ogórki zalewą i mocno zakręcić słoiki. W garnku położyć na dno ściereczkę i zalać
wodą - ilość
wody taka, by po włożeniu
ogórków nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Pasteryzować 10min.Smacznego!!!