ßßß Cookit - przepis na Ogórki konserwowe.

Ogórki konserwowe.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Zalewa :( Wystarczy na ok.14 słoików 0.9L)
1L octu,
18 szklanek (250ml) wody,
2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru,
1/2 szklanki soli,
2 płaskie łyżki gorczycy.
Ponadto:
ogórki,
marchew,
korzeń chrzanu,
czosnek.
Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotować. Ogórki dokładnie umyć i ciasno powkładać do słoików (najlepiej ciemną stroną ogórka do dołu). Do każdego słoika dodać po kawałku korzenia chrzanu, czosnku i marchwi ( zdjęcie u mnie, to partia ogórków bez marchwi, której zabrakło - ale lepiej dać). Zalać ogórki zalewą i mocno zakręcić słoiki. W garnku położyć na dno ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka, by po włożeniu ogórków nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Pasteryzować 10min.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/07/ogorki-konserwowe.html