Wykonanie
Kolejny przepis , na zimowe
przetwory i wykorzystanie , tym razem wyrośniętych
ogórków . Dość pikantne, dzięki wyraźnej nucie
czarnego pieprzu i bardzo aromatyczne z powodu sporego ładunku
czosnku . Generalnie czadowe kawałki na kanapki , koreczki i inne przekąseczki 😉
Składniki na około 5 słoików 0 , 5 l :2 kg dużych , ale jeszcze zielonych ,
ogórków3 małe główki
czosnku4-5 łyżeczek ziaren
pieprzu4-5 łyżeczek
gorczycy białej4-5 kawałków
chrzanu , około 2 cm na słoikzalewa :1,5 l
wody1,5 szklanki
octu1 szklanka
cukru1,5 łyżki
soliOgórki moczymy przez godzinę , lub dwie w zimnej wodzie , żeby nabrały jędrności . Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w cienkie, kanapkowe plastry ( jak na zdjęciu ) razem ze skórką . Do każdego, wyparzonego , słoika ,wsypujemy łyżeczkę ziaren
pieprzu , dwa krążki z główki
czosnku , pociętej w grube plastry razem z łupinami ( dają mega dużo aromatu ) .
Dokładamy
chrzan ,
gorczycę , a następnie upychamy
ogórki , dość ciasno , ale nie z przesadą 😉 Składniki na zalewę zagotowujemy razem i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną zalewą , zalewamy
ogórki i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy około 5- 7 minut , od zagotowania . Wyjmujemy z wrzątku i odstawiamy dnem do góry .
Potem już tylko próba cierpliwości i po około dwóch tygodniach możemy zacząć dobierać się do zapasów 😉 Smacznego 😉