Wykonanie
29 sierpnia 2014Składniki:(Na ok.10 słoików 330ml.)4kg malutkich
ogórków gruntowychDo każdego słoika:ząbek
czosnkukwiat
koprukawałek korzenia
chrzanuparę ziarenek
gorczycyZalewa:2l.
wody2 szklanki
octu1/2 szklanki
cukru3 łyżki
soli6 łyżek dobrej jakości
mioduPrzygotowanie:Słoiki dokładnie umyć/wypażyćdo każdego włożyć wyżej wymienione oczyszczone składniki.
Ogórki obrać ,umyć,układać ścisło w słoikach.Składniki zalewy zagotować , zalać
ogórki,zakręcić szczelnie.Pasteryzować 10 min.Odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.SmacznegoPost navigation← Lekko kwaśna dzięki
ogórkom , delikatna dzięki
cukinii ,syta i rozgrzewająca zupa.Propozycja sałatki do słoika która idealnie sprawdzi się jako dodatek dań głównych ,kanapki czy też po prostu przekąska na przyjęciu.Jest lekko pikantna i bardzo uniwersalna. →