Wykonanie
Ogórki z miodem? To dość
dziwna nazwa, ale zapewniam, że smakuje znacznie lepiej niż brzmi :-) Zresztą pomyślmy logicznie, do zalewy octowej zawsze dodajemy
cukier, tu oprócz
cukru jest też słodki
miód.
Ogórki są słodko-kwaśne z wyraźnym
miodowym posmakiem. Jak dla mnie bomba! Przepis znalazłam na blogu „ cobytuzjeść ”. Zapraszam na
Ogórki z
miodem .
Składniki:2 kg
ogórków gruntowych
Gorczyca biała- po ½ łyżeczki na słoikGałązki
kopru (z nasionami)- po 1 na słoik
Czosnek- po ½ ząbka na słoikZalewa:1 i 1/2 szklanki
wody1/2 szklanka
octu spirytusowego 10%1/3 szklanki
cukru5 łyżek
miodu (u mnie rzepakowy)2 łyżeczki
soliWykonanie:Przygotowujemy sobie słoiki o pojemności ok. 0,3- 0,4 litra i pokrywki do nich. Muszą myć dokładnie wymyte i wyparzone.
Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
Ogórki myjemy i kroimy na dość grube plastry. Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki
gorczycy, po gałązce
kopru i mniej więcej ½ ząbka
czosnku. Dopełniamy pokrojonymi
ogórkami.Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
cukier,
sól,
miód i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dolewamy
ocet, dokładnie mieszamy.Gorącą zalewą zalewamy
ogórki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.