Wykonanie
Składniki:
cukinia - jedna
cukinia na 2 słoiki 0.9l,
marchew,korzeń
chrzanu,
czosnek,1l
octu,18 szklanek (18x250ml)
wody,2 szklanki i 2 łyżki stołowe
cukru,1/2 szklanki
soli,2 płaskie łyżki
gorczycy,Przygotowanie:Przygotować zalewę (zalewy wystarczy na 14 słoików 0.9l): 1l
octu, 18 szklanek
wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe
cukru, 1/2 szklanki
soli, 2 łyżki
gorczycy - razem zagotować.Środek
cukinii wyciąć.
Cukinię pokroić w paski i ciasno powkładać do słoików.
Czosnek,
marchew i
chrzan obrać i pokroić na kawałki -po kilka kawałków powkładać do słoików. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować 10min.
Po roku czasu miałam okazję spróbować tę
cukinię. Po dzisiejszym komentarzu, czy oby nie za dużo jest
octu w przepisie musiałam się sama przekonać. Moim zdaniem smak jest intensywny, ale nie za mocny. Mi taki bardzo pasuje. Także jeżeli ktoś woli delikatniejsze smaki, wystarczy, że da mniej
octu.
Smacznego!!!