ßßß Cookit - przepis na Cukinia konserwowa.

Cukinia konserwowa.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
cukinia - jedna cukinia na 2 słoiki 0.9l,
marchew,
korzeń chrzanu,
czosnek,
1l octu,
18 szklanek (18x250ml) wody,
2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru,
1/2 szklanki soli,
2 płaskie łyżki gorczycy,
Przygotowanie:
Przygotować zalewę (zalewy wystarczy na 14 słoików 0.9l): 1l octu, 18 szklanek wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 łyżki gorczycy - razem zagotować.
Środek cukinii wyciąć. Cukinię pokroić w paski i ciasno powkładać do słoików. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki -po kilka kawałków powkładać do słoików. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować 10min.
Po roku czasu miałam okazję spróbować tę cukinię. Po dzisiejszym komentarzu, czy oby nie za dużo jest octu w przepisie musiałam się sama przekonać. Moim zdaniem smak jest intensywny, ale nie za mocny. Mi taki bardzo pasuje. Także jeżeli ktoś woli delikatniejsze smaki, wystarczy, że da mniej octu.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/07/cukinia-konserwowa.html