ßßß Cookit - przepis na Pikle marynowane patisony z cukinią

Pikle marynowane patisony z cukinią

nazwa

Wykonanie

Sezon na pikle w pełni. W tym roku, w moim ogródku obrodziły zarówno patisony jak i cukinie . Jak mogłabym nie zrobić z nich użytku na resztę roku.
Pikle doskonale pasują do obiadu lub jako dodatek do mięs i kanapek.
Składniki:
małe patisony
małe cukinie
na 0 , 5 litrowy słoik:
po łyżeczce gorczycy
ćwiartka cebuli
kilka plasterków marchewki
koper
2 ząbki czosnku
Zalewa:
4 szklanki wody
0,5 szklanki octu 10%
2 łyżki cukru
5 łyżek soli
Zalewę zagotować i gorącą wlewać w napełnione warzywami i przyprawami słoiki. Zakręcać i pasteryzować 5 minut.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/08/pikle-marynowane-patisony-z-cukinia.html