ßßß
Składniki:2 kg ogórków zielonych2 kg cukini1 kg cebuli1 kg papryki2 kg białej kapusty1/2 kg marchwi12 ząbków czosnku1 łyżka ziela angielskiego7 łyżek soli1 litr ciepłej wody1/2 litra octu1 szkl. cukru6 liści laurowych1 łyżka pieprzu ziarnistego
Sposób przygotowania:Warzywa umyj. Ogórki i cukinię pokrój ze skórką w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w grubsze paseczki. Kapustę zetnij. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek oczyść. Warzywa wrzuć do dużej miski i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na godzinę.Wodę, ocet, cukier i przyprawy zagotuj i wystudź. Warzywa zalej zimną zalewą. Wkładaj je wraz z płynem do słoików, zakręć i pasteryzuj 30 minut w dużym garnku.Pozostaw do ostygięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.