Wykonanie
Zimową
porą lubię otwierać drzwi do spiżarni - prawie jak szafę do Narnii - i wyciągać z niej różności.
Przetwory, którym poświęciłam czas latem, teraz mnie rozpieszczają. Wystarczy otworzyć wieczko, by ze słoika wydobyło się słońce, letni deszcz, dźwięk brzyczących much ;)Tym razem polecam Wam
sałatkę warzywną, która "zawekowana" latem jest idealna do zimowego obiadu...
Składniki:2 kg
ogórków zielonych2 kg
cukini1 kg
cebuli1 kg
papryki2 kg
białej kapusty1/2 kg
marchwi12 ząbków
czosnku1 łyżka
ziela angielskiego7 łyżek
soli1 litr ciepłej
wody1/2 litra
octu1 szkl.
cukru6
liści laurowych1 łyżka
pieprzu ziarnistego
Sposób przygotowania:Warzywa umyj.
Ogórki i
cukinię pokrój ze skórką w półplasterki.
Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę.
Paprykę oczyść i pokrój w grubsze paseczki.
Kapustę zetnij.
Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki.
Czosnek oczyść. Warzywa wrzuć do dużej miski i posyp
solą. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na godzinę.
Wodę,
ocet,
cukier i
przyprawy zagotuj i wystudź. Warzywa zalej zimną zalewą. Wkładaj je wraz z płynem do słoików, zakręć i pasteryzuj 30 minut w dużym garnku.Pozostaw do ostygięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.