Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor majanaboxing

Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)
Sałatka Waldorf - składniki:1
żółtko3 łyżki
soku z cytryny1/8 l
oleju3-4 łyżki
śmietanysólczarny pieprz3
łodygi selera naciowego50g
orzechów włoskich3 twarde kwaskowe
jabłkaSałatka Waldorf - sposób przygotowania: W wysokiej miseczce wymieszać
żółtko z 1 łyżką
soku z cytryny, a następnie stale mieszając dolewać bardzo cienkim strumyczkiem
olej i mieszać tak długo, aż powstanie kremowy
majonez. Na koniec domieszać
śmietanę, doprawić
solą i
pieprzem.
Seler umyć i w razie potrzeby obrać z twardych włókien. Liście zostawić do dekoracji, a łodygi pokroić na cienkie plasterki.
Orzechy posiekać grubo.
Jabłka umyć, wytrzeć i ewentualnie obrać.
Owoce wypestkować , pokroić w kostkę i natychmiast pokropić resztą
soku cytrynowego.
Seler,
orzechy,
jabłka wymieszać z
majonezem. Całość doprawić na ostro. Przed podaniem udekorować
sałatkę liśćmi
selera.Klasyczna
sałatka Waldorf w nowej odsłonie. Bez
majonezu, ale z
indykiem i
winogronami.
Sałatka dla zuchwałych

zupełnie innej epoce, w grudniu 1943 r. Faktem bez precedensu w historii restauratorstwa jest przyznanie mu odznaczeń państwowych przez władze aż
trzech państw: Francji, Rumunii i Belgii.Najdonioślejszym wynalazkiem wielkiego Oscara, oprócz słyn-nych
jajek Benedict, jest właśnie
sałatka Waldorf, którą dziśSezonownik Ugotuj.to: Styczeń.Pyszne warzywa korzeniowe

vinaigrette z
miodem,
sokiem i ze
skórką z cytryny,
musztardą i
oliwą z
orzechów ziemnych. Autor:
Marta Gessler
Sałatkę Waldorf stworzył w XIX wieku szef kuchni Oscar Tschirky na otwarcie hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku. Klasycznie powinna się składać z
selera,
jabłek,
orzechów włoskich i
majonezuSałatkowi celebryci

bez pestek.
Sałatka Waldorf Prawdopodobnie pierwszy skomponował tę
sałatkę Oskar Tschirky, maitre d'hotel słynnego nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Ponieważ jednak Tschinky próbował już wcześniej przypisać sobie kilka kulinarnych zasług (
między innymi stworzenie przepisu na
jajka po benedyktyńskuImprezowe sałatki
ryż do miski, spulchnij widelcem. Dodaj
selera naciowego,
jabłka,
orzechy,
rodzynki i wymieszaj. Dodaj
majonez wymieszany ze
śmietana i
przyprawami i wymieszaj. Zobacz też przepis na
sałatkę Waldorf z
jabłkami i
orzechami Leifheit do
jabłek Krajalnica do
jabłek Wydrążacz doZdrowe i tanie: wiosenne sałatki z USA
rodzynkami. Polej sosem, przypraw
solą i
pieprzem. Na wierzchu ułóż
kurczaka. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Na koniec przepis na
sałatkę z ciekawą historią. Do jej przygotowania potrzebne będą
jabłka,
seler,
winogrona,
orzechy,
żurawina i
majonez. Zobacz przepis i przeczytaj, jak powstała słynna
sałatkaSałatki na lato

. Przygotuj
sos winegret z
oleju,
soku z cytryny,
soli i
pieprzu. Warzywa wymieszaj z sosem i ułóż na środku talerza. Posyp
ziarnami słonecznika. Autor: Jerzy Pasikowski, Zuzanna Wiciejowska Klasyczna
sałatka Waldorf w nowej odsłonie. Bez
majonezu, ale z
indykiem i
winogronami Na przygotowanie tej prostej