Wykonanie

Składniki:4 łyżki kwaśnej
śmietany1 szklanka
mleka3
żółtka1 ½ szklanki
mąkiSól do smaku
Olej do smażeniaWykonanie:
Żółtka wymieszać ze
śmietaną i rozprowadzić
mlekiem.

Wsypać
mąkę, posolić i zmiksować. Rozgrzać
olej w małym rondelku i moczyć chochelkę wazową w gorącym
oleju aby się mocno rozgrzała. Następnie włożyć do ciasta dokładnie oblepić i zanurzyć również w gorącym
oleju.

Po chwili wyjąć, gdy ciasto jest złociste, odsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki. Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie:
owocami lub np.
sałatką ziemniaczaną

Składniki na
sałatkę ziemniaczaną:2 ugotowane
marchewki2
ziemniaki ugotowane w mundurkach2
jabłka2
kiszone ogórki lub świeże½ szklanki
śmietany lub
majonezKminekSól do smakuWykonanie sałatki żmudzkiej:Wszystkie składniki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z
majonezem lub
śmietaną i przyprawić do smaku. Nadziewać
sałatką czapeczki możemy część przykryć w formie kanapki i podawać np. na przyjęciach karnawałowych.