Wykonanie
Roladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej
kapusty. W oryginale rolady są z
wołowiny, u mnie z
mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie
mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :)Składniki- 8 plastrów
karkówki wieprzowej- 8 plastrów
boczku wędzonego- 2-3
ogórki kiszone- 1 duża
cebula-
musztarda-
czosnek mielony,
papryka mielona,
sól,
pieprz,
kminek mielony,
majeranek,-
olej do smażenia-
śmietana,
mąka ( opcjonalnie )WykonaniePłaty
mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ),
cebule kroje w grube wiórki,
ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie
mięsa rozsmarowuję łyżkę
musztardy, na
musztardę układam plaster
boczku, kilka wiórków
cebuli i ćwiartkę
ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane
mięso obsypuje wszystkim
przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości
oleju, ze wszystkich stron.Obsmażone rolady przekładam do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałym na patelni tłuszczem i
przyprawami ( na patelnię po smażeniu wlewam szklankę gorącej
wody przepłukuję ją, zeskrobuję pozostałe w niej
przyprawy i przelewam do naczynia z
mięsem.)Rolady piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa
razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej
wody.Powstały sos można zagęścić w/g upodobać
śmietaną, lub
mąką.Swoje roladki podałam z
ziemniakami purre i
sałatka z
buraczków z
jabłkiem.Smacznego :)