ßßß

Składniki :- 1,5 kg -2 kg królika-( 3-4 )ząbki czosnku- 2 cebule-4-5 łyżek oleju-( 1-1,5 )łyżki majeranku-sól-pieprz-delikat czerwony do mięs-mąka-śmietanaPrzygotowanie:Czosnek przeciskamy przez praskę,cebule obieramy ,kroimy w plastry lub kostkę.Królika porcjujemy ,płuczemy (marynujemy)przyprawiamy solą pieprzem delikatą nacieramy czosnkiem ,majerankiem obkładamy cebulą kropimy, olejem, mieszamy i odstawiamy na cała noc do lodówki.Smażymy na rozgrzanym oleju lub margarynie na rumiano z obu stron podlać wodą i dusić do miękkości około,1 godz- 1,5 godz, pod przykryciem (wyparowany sos uzupełniać wodą) Upieczone mięso wyjąćPowstały wywar po pieczeniu zagęścić3/4 szklanki wody ,2 łyżki maki lub mąkę rozklepać w śmietanie i dodać do sosu, wymieszać i zagotować .Doprawić według uznania.Podajemy z ziemniakami i buraczkamiSmacznego !!!