Wykonanie
Proponuję dziś
królika to bardzo smaczne lekkostrawne,
chude i zdrowe
mięso.
Polecam
Składniki :
- 1,5 kg -2 kg
królika-( 3-4 )ząbki
czosnku- 2
cebule-4-5 łyżek
oleju-( 1-1,5 )łyżki
majeranku-
sól-
pieprz-delikat czerwony do
mięs-
mąka-
śmietanaPrzygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę,
cebule obieramy ,kroimy w plastry lub kostkę.
Królika porcjujemy ,płuczemy (marynujemy)przyprawiamy
solą pieprzem delikatą nacieramy
czosnkiem ,
majerankiem obkładamy
cebulą kropimy,
olejem, mieszamy i odstawiamy na cała noc do lodówki.
Smażymy na rozgrzanym
oleju lub
margarynie na rumiano z obu stron podlać
wodą i dusić do miękkości około,
1 godz- 1,5 godz, pod przykryciem (wyparowany sos uzupełniać
wodą) Upieczone
mięso wyjąć
Powstały
wywar po pieczeniu zagęścić
3/4 szklanki
wody ,2 łyżki
maki lub
mąkę rozklepać w
śmietanie i dodać do sosu, wymieszać i zagotować .
Doprawić według uznania.
Podajemy z
ziemniakami i
buraczkamiSmacznego !!!