ßßß Cookit - przepis na Słone Serowe Ciasteczka. 1981

Słone Serowe Ciasteczka. 1981

nazwa

Wykonanie

Dawno, dawno temu... w sprzedaży nie było czipsów. Żadnych, nie wiedziano, że istnieją. Orzeszki były ale dostępne tylko za dewizy. Obecność krakersów w sklepie zazwyczaj była niepewna. Z takich lat pochodzi książka a z niej dzisiejszy przepis.
Autor wstępu do publikacji, Jan Kalkowski pisze w nim tak:
"(...) Autorzy książek kucharskich, którzy je oddawali do druku w 1981 roku, nie mieli dobrego samopoczucia. Świadomość braków rynkowych i reglamentacja wielu produktów spożywczych nie sprzyjały popularyzowaniu i rozwijaniu sztuki kulinarnej, narzucały z konieczności pewną samokontrolę, choćby przez oglądanie pustych półek sklepowych.(...)"
Pan Kalkowski nieco mija się z prawdą. Półki sklepowe w latach 1980/81 nie były puste. Ocet spirytusowy, samotny bohater, stał na nich zawsze, o dowolnej porze dnia. Sprawa jest jednak tajemnicza, bo pomimo wszechobecnych braków i handlowych niedoborów, lodówki ówczesnych domów pozostawały nieźle zaopatrzone. Czipsów jednak nie było, nie było też nieuzasadnionych medycznie zwolnień z zajęć wychowania fizycznego ani plagi otyłości wśród młodzieży.
Owocem wspomnianej przez Jana Kalkowskiego "samokontroli" w "rozwijaniu sztuki kulinarnej" były rozmaite propozycje zawarte w literaturze tematycznej czasów późnego PRL-u, między innymi ta, dotycząca serowych ciasteczek. Ciasteczka pełne są zalet, sposób ich przygotowania również. Pochwał powinno spłynąć na nie tak wiele, że nawet nie zacznę ich wymieniać; pozwolę sobie jedynie na sentymentalne, lecz głośne westchnienie: "Samokontrolo Kulinarna, wróć!"
Składniki:
250 g tartego żółtego sera
2 żółtka
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
5 łyżek mleka
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Nie jest potrzebny mikser. Ciasto bardzo łatwo i przyjemnie zagniata się ręcznie.
Z ciasta formować kuleczki o średnicy monety jednozłotowej,
poukładać je na półce wyjętej z piekarnika i wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kulkę lekko spłaszczyć. Półkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem
i upiec ciasteczka. Czas pieczenia wynosi 15 minut.
Wszystko, co powyżej opisałam jest tak łatwe, szybkie i bezpretensjonalne, że może być wykonane również dla nieoczekiwanie przybyłych gości. O ile oczywiście w lodówce będzie się znajdował ser.
Ciasteczka są bardzo smaczne bez jakichkolwiek dodatków. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zgodnie ze swymi upodobaniami Czytelnik dodał do ciasta dowolne przyprawy: granulowany czosnek, tłuczony kminek, pieprz, zioła lub co tylko sam zechce.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/03/serowe-ciasteczka-1981.html