Wykonanie
Każdy ma jakieś skojarzenia smakowe z dzieciństwem. U mnie to są m.in. zupy
mleczne. Zresztą nigdy jakoś specjalnie nie wielbiłam zup
mlecznych, ale od spróbowałam np. zupy migdałowej i powoli się przekonuję. Zupę można zrobić z tym na co mamy akurat ochotę: z
ziemniakami albo zacierkami...lub i z jednym i z drugim jednocześnie. Jest toteż fajna zupa dla dzieci.1 litr
mleka100 g
mąkiok 600 g
ziemniaków1
żółtko jajka1 całe
jajkosólZiemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w małej ilości osolonej
wody (
woda powinna tylko przykrywać
ziemniaki).Gdy
ziemniaki będą miękkie odcedzić, wlać gorące
mleko (odlać pół szklanki
mleka do szklanki).Jeśli robimy wersję z zacierkami, to mieszamy całe
jajko z
mąką, a następnie skubiemy małe kluseczki i wrzucamy do gotującego się
mleka.Do szklanki z
mlekiem wbijamy
żółtko, rozrabiamy je trzepaczką i szybko mieszając wlewamy do gotującej się zupy. Chwilę gotujemy, doprawiamy zupę
solą i jemy.
Smacznego!