Wykonanie
            Każdy ma jakieś skojarzenia smakowe z dzieciństwem. U mnie to są m.in. zupy 
mleczne. Zresztą nigdy jakoś specjalnie nie wielbiłam zup 
mlecznych, ale od spróbowałam np. zupy migdałowej i powoli się przekonuję. Zupę można zrobić z tym na co mamy akurat ochotę: z 
ziemniakami albo zacierkami...lub i z jednym i z drugim jednocześnie. Jest toteż fajna zupa dla dzieci.1 litr 
mleka100 g 
mąkiok 600 g 
ziemniaków1 
żółtko jajka1 całe 
jajkosólZiemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w małej ilości osolonej 
wody (
woda powinna tylko przykrywać 
ziemniaki).Gdy 
ziemniaki będą miękkie odcedzić, wlać gorące 
mleko (odlać pół szklanki 
mleka do szklanki).Jeśli robimy wersję z zacierkami, to mieszamy całe 
jajko z 
mąką, a następnie skubiemy małe kluseczki i wrzucamy do gotującego się 
mleka.Do szklanki z 
mlekiem wbijamy 
żółtko, rozrabiamy je trzepaczką i szybko mieszając wlewamy do gotującej się zupy. Chwilę gotujemy, doprawiamy zupę 
solą i jemy.

Smacznego!