ßßß
Składniki:ugotowane i rozgniecione ziemniakimleko lub 1 jajko (zamiennie, wedle uznania)mąkasólZiemniaki przełożyć do miski. Do rozgniecionych ziemniaków dodać całe jajko (lub mleko). WymieszaćDokładać mąkę małymi ilościami i mieszać - czynność powtarzać. Ciasto nie powinno kleić się do rąkPrzełożyć ciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę na kilka części, żeby mi było łatwiej wałkować). Z wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną")Szklanką wykrawać plackiWlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić.Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczuPlacuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa.Smacznego :)