Wykonanie
Polecam prosty, zdrowy przepis na
majonez, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3 i 6) i jako świetną bazę do robienia
smakowych sosów, jak
majonez chrzanowy,
musztardowy, z
zieleniną, czy
ziołami.Składniki2
żółtka0,5 litra
oleju z pierwszego tłoczenia o łagodnym smaku1/4 szklanki
soku z cytrynysól,
cukier,
musztarda,
pieprz czarny miałko mielony lub
pieprz cayenne (ten ostatni ostrożnie dozujemy)Przygotowanie
majonezuŻółtka miksujemy, dodając na początku po kropli
oleju a później wlewamy go niewielkim strumieniem.
Żółtkowa masa musi nadążyć wchłaniać
olej, by się nie ważyła. Zbyt gęsty
majonez rozrzedzamy
sokiem z cytryny i miksujemy dalej, dodając
olej. Przyprawiamy według uznania i ponownie miksujemy. Mając pod ręką
majonez możemy robić przeróżne sosy, na przykład
sos chrzanowy, czy
sos musztardowy . Wystarczy dodać do niego ulubione składniki, by jeszcze bardziej podkreślić jego smak. W wersji na zielono, można dodać poszatkowaną
zieleninę,
czosnek,
cebulkę i polać nim warzywa .
Majonez to świetny dodatek do past, sałatek, surówek lub lżejsza i zdrowsza wersja do smarowania
pieczywa. Zrobiony z udziałem
oleju słonecznikowego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia, bogatego w kwasy omega 3 i świeżych jaj, dostarcza nam dobrych tłuszczy, wzmacniając
serce, odporność i układ nerwowy. Warto robić
majonez samemu, by bronić się przed inwazją groźnych konserwantów.