ßßß Cookit - przepis na Majonez domowy

Majonez domowy

nazwa

Wykonanie

Dobrze jest umieć przyrządzić majonez samemu. Przyda się szczególnie wtedy, kiedy zabraknie go w kuchni, a do sklepu daleko :-( Poza tym domowy majonez nie odbiega walorami smakowymi od tego kupnego, a na pewno jest zdrowszy, gdyż nie zawiera konserwantów i całej tej chemii. Doskonale nadaje się do jajek, sałatek, czy kanapek. W dodatku do przygotowania go, wystarczy tylko jajko i dobry olej, taki jak np. tłoczony na zimno olej rzepakowy extra Olvity .
Składniki:
1 żółtko
3/4 szkl. oleju rzepakowego extra Olvita
1 czubata łyżeczka musztardy
kilka kropel soku z cytryny
szczypta cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlać żółtko, dodać sól, cukier, musztardę i zmiksować za pomocą blendera (miksera) z trzepaczką. Można również majonez ucierać ręcznie za pomocą trzepaczki w kształcie gruszki. Następnie powoli, kroplami dodawać olej, cały czas miksując. Gdy masa zacznie gęstnieć, można wlewać już olej cienkim strumieniem lub w krótkich odstępach po łyżce. W czasie miksowania skrapiać majonez sokiem z cytryny, co zapobiega zwarzeniu. Majonez ucieramy do zupełnego zużycia oleju. Powinien mieć taką konsystencję, aby nie spływał.
Prawda, że nie jest to takie trudne?
Warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami :-)
Uwaga:
- majonez najlepiej uciera się, gdy temp. produktów wynosi ok. 20 st.C, czyli są w temp. pokojowej
- ucieranie majonezu należy rozpocząć wlewaniem oleju kroplami, a zakończyć gdy zacznie gęstnieć
- majonez należy ucierać jak najszybciej i zawsze w jedną stronę
- nie można przerywać ucierania majonezu
Źródło:http://agattek.blox.pl/2015/02/Majonez-domowy.html