Wykonanie
Dobrze jest umieć przyrządzić
majonez samemu. Przyda się szczególnie wtedy, kiedy zabraknie go w kuchni, a do sklepu daleko :-( Poza tym domowy
majonez nie odbiega walorami smakowymi od tego kupnego, a na pewno jest zdrowszy, gdyż nie zawiera konserwantów i całej tej chemii. Doskonale nadaje się do
jajek, sałatek, czy kanapek. W dodatku do przygotowania go, wystarczy tylko
jajko i dobry
olej, taki jak np.
tłoczony na zimno olej rzepakowy extra Olvity .Składniki:1
żółtko3/4 szkl.
oleju rzepakowego extra Olvita1 czubata łyżeczka
musztardykilka kropel
soku z cytrynyszczypta
cukruszczypta
soliWykonanie:Do wysokiego naczynia wlać
żółtko, dodać
sól,
cukier,
musztardę i zmiksować za pomocą blendera (miksera) z trzepaczką. Można również
majonez ucierać ręcznie za pomocą trzepaczki w kształcie
gruszki. Następnie powoli, kroplami dodawać
olej, cały czas miksując. Gdy masa zacznie gęstnieć, można wlewać już
olej cienkim strumieniem lub w krótkich odstępach po łyżce. W czasie miksowania skrapiać
majonez sokiem z cytryny, co zapobiega zwarzeniu.
Majonez ucieramy do zupełnego zużycia
oleju. Powinien
mieć taką konsystencję, aby nie spływał.Prawda, że nie jest to takie trudne?Warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami :-)Uwaga:-
majonez najlepiej uciera się, gdy temp. produktów wynosi ok. 20 st.C, czyli są w temp. pokojowej- ucieranie
majonezu należy rozpocząć wlewaniem
oleju kroplami, a zakończyć gdy zacznie gęstnieć-
majonez należy ucierać jak najszybciej i zawsze w jedną stronę- nie można przerywać ucierania
majonezu