Wykonanie
Choć
majonezu z reguły u nas nie uświadczysz, to dziś z racji tego, że pozostało mi kilka
żółtek z wczorajszego
tortu bezowego, postanowiłam wykorzystać je do zrobienia domowego
majonezu. Wyszedł idealny, kremowy, żółciutki i odpowiednio doprawiony. Z racji tego, że nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów jest zdrowszy, choć z pewnością równie kaloryczny. Ale od czasu do czasu, można pozwolić sobie na dodanie go do sałatki...
Składniki:3
żółtka (z jaj ze sprawdzonego źródła)230 ml
oleju (ja dałam rzepakowy)1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
musztardy (użyłam stołowej)2 łyżeczki
octu (lub
soku z cytryny)
sól (do smaku)
czarny pieprz (do smaku)
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić
białka od
żółtek. Do
żółtek dodajemy
cukier,
ocet (
sok z cytryny),
musztardę, oraz
sól i
pieprz. Ubijać do czasu, aż masa zacznie jaśnieć i
zrobi się puszysta. Stopniowo, początkowo po kropelce dolewać
olej nie przestając ucierać. Kiedy składniki zaczną ładnie się łączyć dolewać
olej cienkimi strużkami i cały czas ubijać. Kiedy
majonez zacznie gęstnieć jeszcze chwilę miksować. Gotowy
majonez przełożyć do słoika i zakręcić. Przechowywać w lodówce do około 1 tygodnia. Smacznego!