Wykonanie
W tym roku, po raz pierwszy postanowiłam, zamiast kupować słoiki z
majonezem, ukręcić sobie swój własny, domowy i jeszcze smaczniejszy
majonez :) Wyszedł, był pyszny i zniknął tak szybko, jak się pojawił, aż nie
mogę uwierzyć, że przez tyle lat kupowałam ze sklepu zamiast robić sama.
Powiem tylko, że warto poświęcić te kilka minut. Nawet moje dzieciaki zgodnie stwierdziły, że jest najlepszy :) Jeśli do tej
pory nie próbowaliście sami robić w domu
majonezu, koniecznie musicie to zmienić, a na pewno nie pożałujecie:) Pamiętajcie tylko o jednej rzeczy: wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową, wtedy ucieranie
majonezu trwa dosłownie kilka sekund, a
majonez jest przepyszny!
Składniki:2
żółtka1 łyżeczka
musztardy1 łyżka
białego octu winnego lub
soku z cytryny2 szczypty
soli1 niepełna łyżeczka
cukru1 szklanka
oleju o łagodnym smaku, u mnie
słonecznikowyWykonanie:
Żółtka,
musztardę,
sól,
cukier i
ocet winny przekładam do wysokiego naczynia, za pomocą blendera miksuję przez kilka sekund i wlewam
olej cały czas miksując na najwyższych obrotach, przesuwając końcówkę blendera raz w górę, a raz w dół, by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Jeśli
majonez będzie zbyt gęsty dolewam 1-2 łyżki
wody. Gotowy przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam do lodówki.Tak przygotowany
majonez możecie przechowywać około dwóch tygodni w lodówce:)