ßßß Cookit - przepis na Majonez domowy

Majonez domowy

nazwa

Wykonanie

Samodzielne zrobienie majonezu jest prostsze niż Wam się wydaje. Aż dziw bierze, że większość osób woli kupować gotowy. Kiedyś kręciłam taki domowy majonez razem z Mamą na każde święta czy przed wizytą gości - do jajek, do sałatki, do kanapek. Jest bardzo gęsty i można go sobie doprawić tak jak nam będzie najbardziej smakował. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale smak wynagrodzi wszystko.
czas przygotowania : ok. 20-30 minut
składniki :
2 duże żółtka jaj kurzych
ok. 250 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki octu winnego białego
do smaku - sól, cukier, pieprz czarny świeżo mielony
sposób przygotowania : bardzo ważne jest to żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Olej może być słonecznikowy, rzepakowy czy rydzowy - z każdym z nich jednak sos będzie miał nieco inny smak. Nie polecam oliwy, chyba że ktoś jest jej wyjątkowym wielbicielem, ale dla mnie jest zbyt intensywna do majonezu.
Zaczęłam od dokładnego umycia jajek. Sparzyłam je też wrzątkiem. Wybiłam rozdzielając żółtka od białek. Żółtka włożyłam do miski. Dodałam musztardę i sok z cytryny, dobrze rozmieszałam aż emulsja była gładziutka. Miksując na średnich obrotach, bo użyłam miksera do ucierania, wlewałam olej, ale bardzo pomału - na początku dosłownie po kropelce a potem po kilka kropli. Sos coraz bardziej jaśnieje i gęstnieje.
Gdy zużyłam cały olej doprawiłam majonez solą, odrobiną cukru i świeżo zmielonym pieprzem. Dodałam też ocet winny bo dla mnie był zbyt mdły.
I to już wszystko - domowy, pyszny majonez gotowy. Najlepiej zużyć go jak najszybciej a w razie czego zrobić sobie świeży.
Majonez czasami lubi się zwarzyć podczas ukręcania. Winna temu może być właśnie różna temperatura składników, zbyt szybkie miksowanie albo za szybkie wlewanie oleju. Ale jeśli już masa nam się zwarzy to jeszcze nie koniec świata. Możemy ją uratować ukręcając oddzielnie 1 żółtko z 1/2 szkl. oleju oraz proporcjonalnie odpowiednią ilością musztardy i soku z cytryny albo octu i stopniowo dodając po łyżeczce zwarzonej poprzedniej masy - wszystko powinno się ładnie utrzeć na gładki sos.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/majonez-domowy.html