Wykonanie
Samodzielne zrobienie
majonezu jest prostsze niż Wam się wydaje. Aż dziw bierze, że większość osób woli kupować gotowy. Kiedyś kręciłam taki domowy
majonez razem z Mamą na każde święta czy przed wizytą gości - do
jajek, do sałatki, do kanapek. Jest bardzo gęsty i można go sobie doprawić tak jak nam będzie najbardziej smakował. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale smak wynagrodzi wszystko.
czas przygotowania : ok. 20-30 minutskładniki :2 duże
żółtka jaj kurzychok. 250 ml
oleju rzepakowego1 łyżeczka ostrej
musztardy1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
octu winnego białegodo smaku -
sól,
cukier,
pieprz czarny świeżo mielonysposób przygotowania : bardzo ważne jest to żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Olej może być
słonecznikowy, rzepakowy czy rydzowy - z każdym z nich jednak sos będzie miał nieco inny smak. Nie polecam
oliwy, chyba że ktoś jest jej wyjątkowym wielbicielem, ale dla mnie jest zbyt intensywna do
majonezu.Zaczęłam od dokładnego umycia
jajek. Sparzyłam je też wrzątkiem. Wybiłam rozdzielając
żółtka od
białek.
Żółtka włożyłam do miski. Dodałam
musztardę i
sok z cytryny, dobrze rozmieszałam aż emulsja była gładziutka. Miksując na średnich obrotach, bo użyłam miksera do ucierania, wlewałam
olej, ale bardzo pomału - na początku dosłownie po kropelce a
potem po kilka kropli. Sos coraz bardziej jaśnieje i gęstnieje.Gdy zużyłam cały
olej doprawiłam
majonez solą, odrobiną
cukru i świeżo zmielonym
pieprzem. Dodałam też
ocet winny bo dla mnie był zbyt mdły.I to już wszystko - domowy, pyszny
majonez gotowy. Najlepiej zużyć go jak najszybciej a w razie czego zrobić sobie świeży.
Majonez czasami lubi się zwarzyć podczas ukręcania.
Winna temu może być właśnie różna temperatura składników, zbyt szybkie miksowanie albo za szybkie wlewanie
oleju. Ale jeśli już masa nam się zwarzy to jeszcze nie koniec świata. Możemy ją uratować ukręcając oddzielnie 1
żółtko z 1/2 szkl.
oleju oraz proporcjonalnie odpowiednią ilością
musztardy i
soku z cytryny albo
octu i stopniowo dodając po łyżeczce zwarzonej poprzedniej masy - wszystko powinno się ładnie utrzeć na gładki sos.