ßßß Cookit - przepis na Majonez domowy na żółtkach

Majonez domowy na żółtkach

nazwa

Wykonanie

Gęsty i łatwy do zrobienia (wbrew obiegowym opiniom, że majonez to wyższa szkoła jazdy). Wystarczy dokładnie trzymać się przepisu. Warto pokusić się i spróbować chociaż raz. Musztarda Dijon, którą dodałam do majonezu, nadaje mu ciekawego smaku (ona sama smakuje jak musztardochrzan). Olej z pestek winogron jest neutralny w smaku i fajnie tu pasował. P.S. Żeby dmuchać na zimne ubijałam mikserem tylko w jedną stronę... P.S. 2 Przepis Polki (z niewielkimi modyfikacjami).
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
2 żółtka jaja
1 łyżeczka musztardy Dijon
spora szczypta soli - nie więcej niż 2,5 ml czyli 0,5 łyżeczki
odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
250 ml oleju z pestek winogron
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka ciepłej przegotowanej wody
Wykonanie:
Żółtka ubijamy z musztardą, szczyptą pieprzu i solą mikserem na najniższych obrotach (do połączenia się składników).
Teraz będzie najważniejszy etap - nie przerywając ubijania do żółtek dodajemy po JEDNEJ kropli oleju dodając kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez żółtka. Gdy żółtka zaczną gęstnięć, dodajemy sok z cytryny i dalej ubijamy.
Po dodaniu kilkunastu kropel oleju zauważymy, że majonez robi się coraz gęstszy to znak, że możemy zacząć dodawać o cienkim strumieniem nie przerywając ubijania.
Po dodaniu mniej więcej 3/4 ilości oleju majonez będzie bardzo gęsty, wtedy należy dodać łyżkę wody, wmiksować ją w majonez i cienkim strumieniem dodać resztę oleju.
Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i trzymamy nie dłużej niż tydzień w lodówce.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/04/majonez-domowy-na-zotkach.html