Wykonanie
Gęsty i łatwy do zrobienia (wbrew obiegowym opiniom, że
majonez to wyższa szkoła jazdy). Wystarczy dokładnie trzymać się przepisu. Warto pokusić się i spróbować chociaż raz.
Musztarda Dijon, którą dodałam do
majonezu, nadaje mu ciekawego smaku (ona sama smakuje jak musztardochrzan).
Olej z pestek
winogron jest neutralny w smaku i fajnie tu pasował. P.S. Żeby dmuchać na zimne ubijałam mikserem tylko w jedną stronę... P.S. 2 Przepis
Polki (z niewielkimi modyfikacjami).Składniki:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową2
żółtka jaja1 łyżeczka
musztardy Dijonspora szczypta
soli - nie więcej niż 2,5 ml czyli 0,5 łyżeczkiodrobina świeżo mielonego
czarnego pieprzu250 ml
oleju z pestek
winogron1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka ciepłej przegotowanej
wodyWykonanie:
Żółtka ubijamy z
musztardą, szczyptą
pieprzu i
solą mikserem na najniższych obrotach (do połączenia się składników).Teraz będzie najważniejszy etap - nie przerywając ubijania do
żółtek dodajemy po JEDNEJ kropli
oleju dodając kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez
żółtka. Gdy
żółtka zaczną gęstnięć, dodajemy
sok z cytryny i dalej ubijamy.Po dodaniu kilkunastu kropel
oleju zauważymy, że
majonez robi się coraz gęstszy to znak, że możemy zacząć dodawać o cienkim strumieniem nie przerywając ubijania.Po dodaniu mniej więcej 3/4 ilości
oleju majonez będzie bardzo gęsty, wtedy należy dodać łyżkę
wody, wmiksować ją w
majonez i cienkim strumieniem dodać resztę
oleju.Gotowy
majonez przekładamy do słoiczka i trzymamy nie dłużej niż tydzień w lodówce.