ßßß
Fot. Cranberry Marketing CommitteePoziom trudności: łatweRegion: kuchnia szwajcarskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Sałatka Waldorf - składniki:2 jabłka1 łyżka soku z cytryny1 średni seler3/4 szklanki pokrojonych w plasterki winogron lub 1/3 szklanki rodzynek lub 1/3 szklanki suszonych żurawin1/2 szklanki lekko przesiekanych orzechów włoskich3/4 szklanki majonezuSałatka Waldorf - sposób przygotowania: Z połówek nieobranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Obranego selera kroimy w zapałkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy winogrona albo żurawiny lub rodzynki (wcześniej sparzone, doskonale osączone i ostudzone), orzechy oraz majonez. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Tradycja nakazuje podać sałatkę na liściu sałaty, ale znacznie wygodniej będzie rozłożyć ją do miseczek.Klasyczna sałatka Waldorf w nowej odsłonie. Bez majonezu, ale z indykiem i winogronami.Sałatka dla zuchwałych
zupełnie innej epoce, w grudniu 1943 r. Faktem bez precedensu w historii restauratorstwa jest przyznanie mu odznaczeń państwowych przez władze aż trzech państw: Francji, Rumunii i Belgii.Najdonioślejszym wynalazkiem wielkiego Oscara, oprócz słyn-nych jajek Benedict, jest właśnie sałatka Waldorf, którą dziśSezonownik Ugotuj.to: Styczeń.Pyszne warzywa korzeniowe
vinaigrette z miodem, sokiem i ze skórką z cytryny, musztardą i oliwą z orzechów ziemnych. Autor: Marta Gessler Sałatkę Waldorf stworzył w XIX wieku szef kuchni Oscar Tschirky na otwarcie hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku. Klasycznie powinna się składać z selera, jabłek, orzechów włoskich i majonezuSałatkowi celebryci
bez pestek. Sałatka Waldorf Prawdopodobnie pierwszy skomponował tę sałatkę Oskar Tschirky, maitre d'hotel słynnego nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Ponieważ jednak Tschinky próbował już wcześniej przypisać sobie kilka kulinarnych zasług (między innymi stworzenie przepisu na jajka po benedyktyńskuImprezowe sałatki
ryż do miski, spulchnij widelcem. Dodaj selera naciowego, jabłka, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Dodaj majonez wymieszany ze śmietana i przyprawami i wymieszaj. Zobacz też przepis na sałatkę Waldorf z jabłkami i orzechami Leifheit do jabłek Krajalnica do jabłek Wydrążacz doZdrowe i tanie: wiosenne sałatki z USA
rodzynkami. Polej sosem, przypraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kurczaka. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Na koniec przepis na sałatkę z ciekawą historią. Do jej przygotowania potrzebne będą jabłka, seler, winogrona, orzechy, żurawina i majonez. Zobacz przepis i przeczytaj, jak powstała słynna sałatkaSałatki na lato
. Przygotuj sos winegret z oleju, soku z cytryny, soli i pieprzu. Warzywa wymieszaj z sosem i ułóż na środku talerza. Posyp ziarnami słonecznika. Autor: Jerzy Pasikowski, Zuzanna Wiciejowska Klasyczna sałatka Waldorf w nowej odsłonie. Bez majonezu, ale z indykiem i winogronami Na przygotowanie tej prostej