Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Maciej Grabowiecki

Fot. Cranberry Marketing CommitteePoziom trudności: łatweRegion: kuchnia szwajcarskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Sałatka Waldorf - składniki:2
jabłka1 łyżka
soku z cytryny1 średni
seler3/4 szklanki pokrojonych w plasterki
winogron lub 1/3 szklanki
rodzynek lub 1/3 szklanki
suszonych żurawin1/2 szklanki lekko przesiekanych
orzechów włoskich3/4 szklanki
majonezuSałatka Waldorf - sposób przygotowania: Z połówek nieobranych
jabłek wykrawamy gniazda nasienne,
owoce kroimy w drobną kostkę i skrapiamy
sokiem z cytryny. Obranego
selera kroimy w zapałkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy
winogrona albo
żurawiny lub
rodzynki (wcześniej sparzone, doskonale osączone i ostudzone),
orzechy oraz
majonez. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Tradycja nakazuje podać
sałatkę na liściu
sałaty, ale znacznie wygodniej będzie rozłożyć ją do miseczek.Klasyczna
sałatka Waldorf w nowej odsłonie. Bez
majonezu, ale z
indykiem i
winogronami.
Sałatka dla zuchwałych

zupełnie innej epoce, w grudniu 1943 r. Faktem bez precedensu w historii restauratorstwa jest przyznanie mu odznaczeń państwowych przez władze aż
trzech państw: Francji, Rumunii i Belgii.Najdonioślejszym wynalazkiem wielkiego Oscara, oprócz słyn-nych
jajek Benedict, jest właśnie
sałatka Waldorf, którą dziśSezonownik Ugotuj.to: Styczeń.Pyszne warzywa korzeniowe

vinaigrette z
miodem,
sokiem i ze
skórką z cytryny,
musztardą i
oliwą z
orzechów ziemnych. Autor:
Marta Gessler
Sałatkę Waldorf stworzył w XIX wieku szef kuchni Oscar Tschirky na otwarcie hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku. Klasycznie powinna się składać z
selera,
jabłek,
orzechów włoskich i
majonezuSałatkowi celebryci

bez pestek.
Sałatka Waldorf Prawdopodobnie pierwszy skomponował tę
sałatkę Oskar Tschirky, maitre d'hotel słynnego nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Ponieważ jednak Tschinky próbował już wcześniej przypisać sobie kilka kulinarnych zasług (
między innymi stworzenie przepisu na
jajka po benedyktyńskuImprezowe sałatki
ryż do miski, spulchnij widelcem. Dodaj
selera naciowego,
jabłka,
orzechy,
rodzynki i wymieszaj. Dodaj
majonez wymieszany ze
śmietana i
przyprawami i wymieszaj. Zobacz też przepis na
sałatkę Waldorf z
jabłkami i
orzechami Leifheit do
jabłek Krajalnica do
jabłek Wydrążacz doZdrowe i tanie: wiosenne sałatki z USA
rodzynkami. Polej sosem, przypraw
solą i
pieprzem. Na wierzchu ułóż
kurczaka. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Na koniec przepis na
sałatkę z ciekawą historią. Do jej przygotowania potrzebne będą
jabłka,
seler,
winogrona,
orzechy,
żurawina i
majonez. Zobacz przepis i przeczytaj, jak powstała słynna
sałatkaSałatki na lato

. Przygotuj
sos winegret z
oleju,
soku z cytryny,
soli i
pieprzu. Warzywa wymieszaj z sosem i ułóż na środku talerza. Posyp
ziarnami słonecznika. Autor: Jerzy Pasikowski, Zuzanna Wiciejowska Klasyczna
sałatka Waldorf w nowej odsłonie. Bez
majonezu, ale z
indykiem i
winogronami Na przygotowanie tej prostej